Deși e amenințat de proteste de 4 luni, Iranul înăsprește obligația purtării hijab-ului. Femeile vor fi atenționate și prin SMS

Data publicării:
Hijaburi la un bazar din Teheran, expuse înainte de ziua vălului islamic.
Foto: Profimedia Images

În ciuda faptului că se confruntă cu proteste dure din partea populației de la sfârșitul lui septembrie 2022, după uciderea cu sălbăticie a unei tinere pentru că „nu purta corect” vălul islamic, autorităţile din Iran intenţionează să aplice mai strict cerinţa ca femeile să poarte văl, prin extinderea supravegherii video.

Comisia Juridică din Parlament vrea să extindă la toate spaţiile publice supravegherea video deja folosită în traficul rutier, a relatat, vineri, ziarul Etemad, conform Agerpres. Într-o primă etapă, femeile vor fi atenţionate prin SMS dacă încalcă regula. Mai multe încălcări vor fi sancţionate prin amenzi.

La începutul lunii ianuarie, Etemad a relatat despre reformele pentru sancţionarea mai strictă a încălcărilor codului vestimentar islamic. Atunci, se vorbea despre serviciu în folosul comunităţii, cursuri de reeducare, interdicţii de părăsire a ţării, restricţii la angajare şi amenzi.

De câteva luni, celebra poliţie a moralității, care obişnuia să se asigure prin patrule de respectarea legii privind purtarea vălului, a dispărut aproape complet de pe străzi. Această barbară grupare de forțe de „ordine” era cea care se ocupa de hărțuirea pe stradă a femeilor și de aplicarea violenței împotriva lor și, de asemenea, vinovata de uciderea în bătaie a Mahsei Amini. 

Multe femei din marile oraşe din Iran nu mai poartă văl. Criticii din Iran spun că nu există sprijin în societate pentru noua înăsprire. De peste patru luni, iranienii demonstrează împotriva politicilor represive ale teocrației iraniene, cele mai dure manifestații de la revoluția islamică din 1979, care a înlocuit tirania șahului Pahlavi cu tirania clericilor fundamentaliști. 

Valul de proteste a fost declanşat de uciderea unei tinere kurde iraniene, Mahsa Amini, în arestul poliţiei moralității. Ea a murit la mijlocul lunii septembrie după ce a fost arestată pentru că ar fi încălcat legea privind purtarea vălului.

Ea a devenit un simbol al valului de proteste care a aruncat Iranul în cea mai gravă criză politică din ultimele decenii.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri