Deși țara se transformă într-un focar major de coronavirus, președintele Braziliei îndeamnă la „atacuri” împotriva izolării

Data publicării:
President Bolsonaro Speaks in Front of Sympathizers Amidst the Coronavirus (COVID-19) Pandemic
Foto: Andressa Anholete/Getty Images

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro le-a cerut joi oamenilor de afaceri să „atace puternic” împotriva guvernatorului Joao Doria, care pledează pentru măsuri de izolare contra coronavirusului în statul său, Sao Paulo, locomotiva economică a Braziliei, informează vineri AFP, citat de Agerpres.

Pentru Bolsonaro, care se opune ferm izolării în timp ce pandemia se extinde în Brazilia, este la fel de important să ducă un „război” a cărui miză este cea mai mare economie a Americii Latine.

„Un (singur) om decide asupra viitorului Sao Paulo, decide asupra viitorului economic al Braziliei. Problema este una gravă, este un război. În joc este Brazilia”, a declarat Bolsonaro în timpul unei conferinţe video cu directori de întreprinderi.

Guvernatorul Joao Doria a impus la sfârşitul lui martie măsuri de izolare parţiale (care prevedeau inclusiv închiderea activităţilor comerciale neesenţiale) celor 46 de milioane de locuitori ai statului, măsuri pe care le-a prelungit până pe 31 mai. El doreşte acum o carantină mult mai strictă în acest stat, de departe primul focar al ţării, cu peste 54.000 de cazuri confirmate (27% din total) şi 4.315 decese (30%).

Joao Doria şi alţi circa zece guvernatori au anunţat miercuri că saloanele de înfrumuseţare, frizeriile şi sălile de fitness nu vor fi redeschise deocamdată, în pofida unui decret prezidenţial prin care acestea sunt adăugate unei liste de „activităţi esenţiale” ce trebuie menţinute în pofida pandemiei.

„Încă o dată, preşedintele Bolsonaro refuză să apere sănătatea brazilienilor, pentru a-i ataca pe cei care lucrează pentru a proteja vieţi”, a notat Joao Doria pe Twitter. „El preferă să se dea cu ski-jetul, să se antreneze sau să facă grătar, iar în acest timp mii de brazilieni mor”, a subliniat guvernatorul.

În Brazilia, este lăsat la latitudinea guvernatorilor şi primarilor să decidă măsurile de luptă împotriva coronavirusului, spre marea nemulţumire a lui Jair Bolsonaro, care îndeamnă în fiecare zi populaţia să reia lucrul, în condiţiile în care se profilează o puternică recesiune.

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri