Detaliul care ar putea face lumină în privința dispariției misterioase a lui Jamal Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:
Cadru stradal. Jurnalistul Jamal Khashoggi este suprins de o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul. În imagine se mai poate observa și o dubă neagră, despre care se crede că ar fi transporat, după momentul crimei, trupul tranșat al jurnalistului.
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Jurnalistul Jamal Khashoggi purta la mână un ceas Apple în momentul dispariției sale misterioase, după ce a intrat pe 2 octombrie în clădirea consulatului Arabiei Saudite la Istanbul, unde se presupune că ar fi fost ucis cu bestialitate la ordinul prințului moștenitor Mohammad bin Salman.

Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Ceasul era conectat la un telefon, pe care Khashoggi i l-a lăsat logodnicei sale înainte de a păși în consulat, unde urma să ceară informații legate de actele necesare căsătoriei.

Serviciile de securitate ale Turciei analizează acum telefonul în speranța că vor obține informații care ar putea face lumină cu privire la locația în care se află – viu sau mort – jurnalistul saudit, corespondent al The Washington Post, transmite Newsweek. Asta dacă trupul lui Jamal Khashoggi mai este încă întreg și nu a fost tranșat, pentru ca asasinii să scape mai ușor de urmele crimei, cum indica una dintre ipotezele autorităților turce.

Cadru stradal. Jurnalistul Jamal Khashoggi este suprins de o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul. În imagine se mai poate observa și o dubă neagră, despre care se crede că ar fi transporat, după momentul crimei, trupul tranșat al jurnalistului.

Între timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut din nou presiuni asupra Riadului să prezinte imagini de pe camerele de supraveghere din consulatul saudit de la Istanbul, declarând că Ankara nu poate rămâne tăcută în legătură cu dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi din incinta misiunii diplomatice, relatează AFP şi Reuters, citând cotidianul Hürriyet, transmite Agerpres.

Președintele Turciei pune presiuni pe saudiți în cazul Khashoggi 

„Investigăm toate aspectele incidentului. Acest incident s-a petrecut în ţara noastră. Nu este posibil să rămânem tăcuţi faţă de un astfel de incident pentru că nu este unul obişnuit”, a afirmat Erdogan, pentru jurnaliştii aflaţi la bordul avionului care îl aducea din vizita întreprinsă la Budapesta.

Președintele turc a pus sub semnul întrebării afirmaţiile autorităţilor saudite potrivit cărora consulatul nu deţine o filmare cu momentul plecării lui Khashoggi din clădire, întrucât camerele de supraveghere transmit doar imagini live şi nu fac înregistrări.

„Este oare posibil să nu existe un sistem de camere de supraveghere într-un consulat? (...) Dacă zboară o pasăre, dacă iese o muscă sistemele lor de supraveghere o vor intercepta. Ei au sistemele cele mai avansate”,
a spus Erdogan.

Canalul public turc de limbă engleză TRT World a relatat marţi că autorităţile turce suspectează că un grup de saudiţi veniţi la Istanbul în ziua dispariţiei jurnalistului au plecat cu imaginile video de la consulat.

Responsabili turci susţin că jurnalistul a fost asasinat în consulat de agenţi saudiţi, acuzaţie dezminţită de Riad.

„Nu este corect să comentez supoziţii, dar avem îngrijorările noastre”,
a adăugat Erdogan, citat tot de Hürriyet.

Dispariţia lui Khashoggi este de natură să adâncească şi mai mult diviziunile dintre Turcia şi Arabia Saudită, ale căror relaţii sunt deja tensionate după ce Ankara a trimis trupe în Qatar anul trecut, într-o demonstraţie de sprijin faţă de emirat, supus unui embargou de vecinii din Golf, la iniţiativa Riadului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...