Deznodământ într-un caz care a șocat Franța: Valerie Bacot, femeia acuzată că și-a ucis soțul abuziv, a fost eliberată

Data publicării:
valerie bacot plange in timpul unui interviu
Valerie Bacot, femeia acuzată că și-a ucis soțul abuziv, a primit o sentință ușoară, care a permis eliberarea ei Foto: captură video TF1

Valerie Bacot, o femeie de 40 de ani din Franța judecată pentru că și-a ucis soțul abuziv, este liberă. Instanța a decis vineri să o condamne la 4 ani de închisoare, dintre care trei cu suspendare. Cum acuzata a stat deja un an în închisoare, nu mai are de făcut nicio zi de închisoare. Este deznodământul unui caz care a șocat Franța. 

Destinul ei înfiorător a impresionat pe toată lumea. Valerie a fost violată la 12 ani de tatăl ei viteg, cu 25 de ani mai în vârstă, apoi, când mama ei naturală a alungat-o de acasă, acesta a obligat-o să-i devină lui soție. În plus, a forțat-o să se prostitueze, pentru a avea o sursă de venit.

Cei doi au împreună 4 copii.

Declicul a venit când bărbatul a vrut să-și violeze și fiica de 14 ani. Atunci, femeia pe care o abuzase timp de un sfert de secol nu a suportat să mai îndure și un incest și l-a împușcat.

Crima

La 13 martie 2016, după o ceartă violentă, Valérie Bacot și-a împușcat soțul, Daniel Polette. I-a tras un glonte în cap după ce inițial încercase să-l facă să ia, fără să știe, un somnifer.

Femeia a spus că se temea ca fiica sa de 14 ani să nu aibă aceeași soartă ca ea. Soțul ei tocmai se interesase dacă și-a început viața sexuală.

Cele două fiice mai mari, de 16 și 17 ani, precum și Lucas Granet, iubitul de 16 ani al fetei, au ajutat-o să îngroape cadavrul într-o pădure. Apoi, Valérie Bacot s-a dus la poliție să anunțe dispariția soțului ei.

Cadavrul a fost găsit după mai bine de un an, la 3 octombrie 2017, grație unei informații date de mama lui Lucas și la indicațiile lui Valérie Bacot.

Povestea lui Valerie Bacot

Părinții lui Valérie Bacot s-au separat în 1992. Mama sa, alcoolică, autoritară și violentă, a intrat apoi într-o relație cu Daniel Polette. Acesta s-a mutat la ea și deși Valérie avea doar 12 ani, a început să o violeze.

Bărbatul a fost condamnat în aprilie 1996 la patru ani închisoare pentru agresiune sexuală asupra unei minore. A ieșit după doi ani și jumătate și s-a întors la domiciliu, unde și-a reluat violurile asupra fetei.

La 17 ani, Valérie Bacot a rămas însărcinată în urma unuia dintre aceste violuri, iar mama a dat-o afară din casă. Mama a negat că ar fi fost vorba despre un viol și spunea că fiica sa și Daniel Polette erau iubiți. 

Ulterior, Valerie s-a mutat cu tatăl vitreg, Daniel Polette, și s-au căsătorit. Au avut patru copii, iar tânăra a îndurat o viață de infern timp de 18 ani. Daniel Polette a obligat-o să se prostitueze chiar în mașina lui. Era șofer de camion.

Valérie Bacot susține că Daniel Polette a amenințat-o de mai multe ori cu o armă descărcată și chiar a apsăsat pe trăgaci la un moment dat, spunându-i că data viitoare pistolul va fi încărcat. 

Valerie a dus o viață de violențe zilnice, în care bărbatul o trata ca pe un obiect care îi aparținea. N-o scăpa din ochi, iar femeia susține că la un moment dat i-a rugat pe fiul ei și pe prietenul fiicei ei sa meargă la poliție și să denunțe faptele, însă jandarmii le-ar fi spus că trebuie să vină ea în persoană să facă plângere.

Arestarea și procesul

Valérie Bacot și copiii săi au fost arestați în octombrie 2017. Femeia a fost inculpată pentru crimă, iar fetele sale pentru tăinuirea unui cadavru și ascunderea unei crime. După un an de detenție, Valerie a fost eliberată sub control judiciar. Cei trei minori care au ajutat-o să ascundă cadavrul au fost condamnați la șase ani închisoare cu suspendare. 

Procesul lui Valérie Bacot a început la 21 iunie 2021, femeia riscând închisoarea pe viață, potrivit dreptului francez.

Între timp, însă, Valerie a primit susținere din partea publicului. A fost lansată o petiție care a strâns peste 75.000 de semnături în ianuarie 2021 și apoi peste 540.000 în iunie 2021, pentru a cere eliberarea femeii sau grațierea ei de către președintele Emmanuel Macron.

Vineri, 25 iunie 2021, în ultima zi a procesului, Ministerul Public a anunțat că cere doar cinci ani de închisoare, dintre care patru cu suspendare, ceea ce permitea eliberarea femeii, pentru că ea deja a făcut un an de închisoare. La auzul veștii neașteptate, Valerie a leșinat în sala de judecată.

Eliberarea

În cele din urmă, Valérie Bacot a fost condamnată la patru ani închisoare, dintre care trei cu suspendare. Femeia a ieșit liberă din tribunal, în aplauzele susținătorilor.

„Aș vrea să mulțumesc curții și tuturor pentru sprijinul pe care l-am avut de la toată lumea. Acum este timpul pentru o nouă bătălie, pentru toate celelalte femei și pentru toate abuzurile”, le-a spus Bacot jurnaliștilor.  Ea a mărturisit că nu se simte „ușurată”, ci mai degrabă „epuizată psihic și fizic”.

Cazul ei - ilustrativ pentru lacunele legislației franceze, dar și pentru complicitatea societății și lipsa ei de reacție în fața abuzurilor conjugale - a amintit de un alt caz care a făcut valuri în Franța, cel al lui Jacqueline Sauvage, o femeie condamnată la 10 ani închisoare după ce și-a împușcat în 2012 soțul abuziv, chiar a doua zi după ce fiul lor s-a sinucis. Jacqueline Sauvage a fost grațiată în 2016 de președintele de atunci, Francois Hollande. Doi dintre apărătorii lui Sauvage au fost și avocații lui Valerie Bacot.

 

Valérie Bacot și-a povestit tot calvarul într-o carte intitulată „Toată lumea știa”, publicată în mai 2021. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri