Dezvăluiri din ancheta grupărilor criminale care au căzut în plasa FBI. 27 de milioane de mesaje în 45 de limbi au fost interceptate

Data actualizării: Data publicării:
politisti europol
Peste 800 de persoane au fost arestate în urma a 700 de percheziții desfășurate în ancheta privind activitatea grupărilor criminale. FOTO: Facebook Europol

Peste 800 de persoane au fost arestate în urma a 700 de percheziții desfășurate în ancheta privind activitatea grupărilor criminale care comunicau printr-o aplicație criptată fără să știe că e controlată de FBI. Au fost salvate peste 100 de vieți și au fost confiscate opt tone de cocaină.

Țările implicate în anchetă au fost Australia, Austria, Suedia, Danemarca, Estonia, Lituania, Norvegia, Noua Zeelandă, Scoția, Marea Britanie, Germania și SUA, a spus Lecouffe.

"Peste 27 de milioane de mesaje accesate și analizate timp de 18 luni.  Această cooperare internațională a dus la una dintre cele mai mari și mai sofisticate operațiuni de aplicare a legii până în prezent în lupta împotriva activităților infracționale. Informaţiile au dus în cursul săptămânii trecute la sute de operaţiuni poliţieneşti în lume, din Noua Zeelandă în Australia trecând prin Europa şi SUA, cu rezultate impresionante", a declarat Jean-Philippe Lecouffe, director adjunct al Europol, citat de Reuters.

Jean-Philippe Lecouffe a dezvăluit că au fost confiscate opt tone de cocaină și peste 48 de milioane de dolari în numerar și criptomonede.

Platforma a permis poliției să acceseze aproape în timp real mesajele trimise între rețelele criminale, pe o platformă despre care infractorii credeau că este complet securizată.

Pe această platformă, infractorii comunicau în 45 de limbi, despre trafic de droguri, arme, explozibili, atacuri cu mașină-berbec, atacuri la ATM-uri, jafuri armate și nu în ultimul rând, la asasinate.

Nu au fost oferite informații privind arestările din fiecare țară.

Un oficial suedez a spus însă că 70 dintre ele au avut loc în Suedia. Șeful Poliției suedeze a spus că operațiunea a prevenit săvârșirea a zece crime. Alte 49 de persoane au fost arestate în Ţările de Jos, potrivit unui reprezentant al poliţiei olandeze.

În aceeaşi conferinţă de presă, Calvin Shivers, director adjunct al Biroului Federal de Investigaţii american (FBI), a indicat că operaţiunea de amploare a poliţiei internaţionale a permis salvarea a cel puţin 100 de vieţi.

În ultimele 18 luni, FBI le-a furnizat telefoane organizaţiilor infracţionale în peste 100 de ţări, ceea ce ne-a permis să le fie supravegheate convorbirile, a explicat Calvin Shivers.

"Peste 100 de ameninţări cu moartea au fost dejucate", a adăugat reprezentantul FBI.

La rândul său, Parchetul din Frankfurt a anunţat marţi că poliţia germană a arestat cel puţin 70 de persoane şi a percheziţionat 150 de locuri din Germania, în cadrul aceleiaşi operaţiuni a poliţiei la nivel global. Raidurile poliţiei s-au concentrat în landul Hessa, din vestul ţării.

Au fost capturate 20 de arme, cel puţin 30 de automobile de lux şi aproximativ 250.000 de euro cash, precum şi echipament IT utilizat de infractori.

La percheziţiile din Germania au participat aproape 1.500 de poliţişti.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri