Dezvăluiri PARADISE PAPERS. „Legăturile bolnăvicioase” dintre Casa Albă și acoliții lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
Smooth-Sailing-for-Navigator-Holdings

Paradise Papers, scandalul financiar al momentului, scoate la suprafață noi detalii interesante. Printre cele mai recente nume apărute în reflectorul celor 13 milioane de documente publicate este cel al secretarului de comerț al Casei Albe, Wilbur L. Ross Jr. 

Smooth-Sailing-for-Navigator-Holdings
Navă aparținând companiei Navigator Holdings.

După ce a fost numit în funcția de secretar al comerțului, Ross Jr. și-a păstrat investițiile într-o firmă de transport maritim, pe care cândva a controlat-o și în al cărei substrat financiar există conexiuni semnificative de afaceri cu un oligarh rus aflat pe lista de sancțiuni internaționale, scrie The New York Times.

Este vorba de Ghenadie Timcenko, care deține, printre altele, și Gunvor, unul dintre giganții mondiali ai comerțului cu mărfuri.

Firma Navigator Holdings înregistrează anual câștiguri de ordinul milioanelor de dolari din transportul gazelor pentru clienții săi de top, printre care se numără și compania rusă Sibur.

Alături de Timcenko, și ginerele lui Vladimir Putin, Kiril Șamalov, numit la un moment dat cel mai tânăr miliardar al Rusiei, este unul dintre proprietarii companiei Sibur.

Șamalov este căsătorit cu fiica cea mică a lui Vladimir Putin, Katerina.

În spatele sancțiunilor comerciale impuse de Occident Rusiei după episodul anexării Peninsulei Crimeea, Ross Jr. și-a continuat relațiile economice cu pionul energetic Sibur, printr-un mozaic de parteneriate.

Citând informații din documentele apărute în investigația Paradise Papers, NY Times scrie că secretarul de comerț a controlat o firmă care a fost vreme îndelungată cel mai mare acționar al Navigator, cu o cotă de 31%.

După ce a preluat șefia Departamentului de Comerț al Statelor Unite, în februarie, Ross Jr. și-a redus cota personală din acest pachet de acțiuni, însă și-a menținut o investiție în parteneriate în valoare de circa 10 milioane de dolari și a câștigat o cotă mai mare din profit ca partener general.

Participația lui Ross Jr. la firma Navigator a fost „filtrată” printr-un lanț de companii din Insulele Cayman, unul dintre paradisurile fiscale în care s-ar afla o mare parte din averea actualului secretar de comerț al SUA.

Pe lângă Ross Jr., documentele mai conțin și alte nume din administrația lui Donald Trump, inclusiv Gary D. Cohn, notează NY Times, consilierul economic principal al președintelui Statelor Unite. Potrivit informațiilor, Cohn este asociat cu 22 de entități din Insulele Bermude. Tot în acest avanpost de offshore-uri duc și ițele profesionale ale lui Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA. Tillerson a fost directorul companiei de servicii Marib Upstream Servicies, înființată în Insulele Bermude în 1997 și având legături cu ExxonMobil, compania americană de petrol și gaz al cărei director executiv avea să devină mai târziu actualul secretar de stat, transmite The Guardian.

Conform NY Times, nu există nicio dovadă de ilegalitate în această filă din CV-ul lui Rex Tillerson.

Un alt client de anvergură al firmei Navigator este PDVSA, compania petrolieră de stat din Venezuela, controlată de regimul autoritar al lui Nicolas Maduro, trecută pe o listă de sancțiuni de către administrația Trump chiar în această vară.

Purtătorul de cuvânt al Ross Jr., James Rockas, a formult un răspuns expediat pe adresa NY Times, în care se menționează că relația dintre secretarul american de comerț al Statelor Unite și compania rusă Sibur a început în martie 2012, dar că oficialul nu s-ar fi întâlnit niciodată cu cei doi oligarhi ruși din acționariat.

„Sibur nu a fost sancționată în momentul semnării contractului ( anul 2011 – n.r.) și încă nu este un subiect al sancțiunilor”, se arată în răspunsul lui Rockas.

Deși compania Sibur nu se află pe lista de sancțiuni, unul dintre co-proprietari, Ghenadie Timcenko, este printre oamenii de afaceri ruși sancționați.

NY Times mai scrie că, de fapt, interesul lui Ross Jr. pentru mediul investițioal din Rusia datează din anii 1990, când a fost numit de către președintele Bill Clinton în consiliul de administrație al Fondului de Investiții al SUA.

Investigația completă – AICI.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri