Dezvăluirile cutremurătoare ale soldatului care a evadat din Coreea de Nord. A fost împușcat de propriii prieteni

Data actualizării: Data publicării:
soldat coreea de nord
Foto: captura YouTube

Soldatul care a fost filmat în timp ce fugea din Coreea de Nord prin Zona demilitarizată coreeană a dat un interviu pentru presa din Japonia și Coreea de Sud, în care a dezvăluit lucruri șocante despre țara din care a evadat în mod dramatic. Imaginile cu el au făcut anul trecut înconjurul lumii. Bărbatul a fost împușcat, salvat de soldații sud-coreeni și transportat la spital, unde medicii au fost puși în fața unei misiuni aproape imposibilă în încercarea de a-i salva viața. Aceștia au mărturisit că bărbatul era „ca borcan spart”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Interviul, preluat de CNN, este primul pe care îl acordă de la evadarea din noiembrie 2017. Oh Chong-song a mărturisit că este „o persoană cu totul nouă, cu un nume nou”. Primul lucru pe care l-a văzut după ce a ieșit din operația care i-a salvat viața a fost steagul sud-coreean.

Bărbatul de 24 de ani a fost împușcat de cinci ori, chiar de colegii lui soldați, în timp ce fugea să treacă granița în Coreea de Sud. Străpuns de gloanțe, a fost salvat de soldații sud-coreeni și transportat cu elicopterul 25 de minute, până la cel mai apropiat spital.

„Era ca un borcan spart. I-am transfuzat o cantitate impresionantă de sânge”, a mărturisit medicul militar care i-a salvat viața.

Oh a spus pentru ziarul japonez Sankei că soldații care au tras îl erau mai mult decât colegi, erau prieteni. Însă, a mărturisit că le înțelege gestul și nu îi condamnă.

„Dacă nu trag, sunt pedepsiți sever. Dacă eram în poziția lor, și eu aș fi tras în mine”, a spus bărbatul, care a menționat că niște „probleme” cu prietenii din armată l-au determinat să evadeze. Tânărul a refuzat însă să dezvăluie despre ce probleme este vorba.

Oh a spus că a fost externat din spital în luna februarie, însă este nevoit încă să meargă periodic la controale. Medicii au fost nevoiți să îi îndepărteze nervii unuia dintre brațe, așa că nu mai simte nimic, a mai spus.

Viața în Coreea de Nord: foame, paraziți și moarte

Oh s-a născut într-o familie de militari. S-a înrolat în armată în 2010, unde a devenit ofițer cu grad intermediar. Lucra inclusiv ca șofer pentru ofițerii cu grade mai mari din Zona demilitarizată coreeană.

Chiar și așa, foamea este parte din viața de zi cu zi în Coreea de Nord: „Dacă nu ai bani sau putere, mori într-un șanț”.

Oh a mărturisit și că, pentru a se putea descurca, cerea mită. Se întâmpla înainte de a intra în armată, atunci când lucra în poliție. Închidea ochii dacă oamenii îi dădeau bani sau îi amenința cu închisoarea pe cei care refuzau propunerea. Era un mecanism de supraviețuire.

Un moment șocant pentru medicii sud-coreeni a fost cel în care au descoperit paraziții cu care era infestat bărbatul. Se pare că fertilizarea solului cu excremente umane este de vină. „Majoritatea oamenilor au paraziți” în Coreea de Nord.

„În armată oamenii folosesc tacâmurile a nesfârșit fără să le spele. Însă paraziții nu se dezvoltă dacă ești subnutrit. În cazul meu, am fost infestat pentru că eram în stare bună”, a explicat Oh.

Tinerii nu-l plac pe Kim Jong Un

Hrana tot mai greu de procurat a dus la o stare de „indiferență” la adresa liderului Kim Jong Un.

„Oamenii de vârsta mea, aproape 80% dintre ei sunt indiferenți și nu simt loialitate (n.r. - față de Kim Jong Un). Dacă nu ești în stare să-ți hrănești oamenii, însă succesiunea ereditară este păstrată - rezultatul sunt indiferență și lipsă de loialitate”, este de părere Oh.

Bărbatul a mai spus și că nord-coreeni apreciază foarte mult produsele japoneze, mai ales mașinile Nissan Patrol, folosite exclusiv de ofițeri.

„Nord-coreeni condamnă politicile Japoniei, însă le respectă economia”, a spus Oh.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri