Dezvăluirile "groparului" din Siria: Încă se sapă gropi comune. Săptămânal vin camioane cu sute de cadavre torturate de regimul Assad

Data actualizării: Data publicării:
groapa comuna in siria
În Siria încă sunt săpate gropi comune, care sunt pline cu victime ale regimului președintelui Bashar al-Assad. FOTO: Profimedia Images

În Siria încă sunt săpate gropi comune, care sunt pline cu victime ale regimului președintelui Bashar al-Assad, le-a declarat senatorilor americani un bărbat cunoscut drept "groparul", care a fost audiat pe tema conflictului din Siria.

Îmbrăcat în negru din cap până în picioare și având fața și capul complet acoperite, groparul a vorbit despre ororile la care a fost martor din 2011 până în 2018, cât timp a lucrat la gropile comune din Siria.

El a reușit să fugă din țară în 2018, dar a declarat că a păstrat legătura cu alți sirieni care au fugit ulterior și care i-au spus că încă sunt săpate gropi comune. Bărbatul a dat declarația prin intermediul unui translator.

În războiul din Siria se estimează că 400.000 de sirieni au fost uciși, potrivit Națiunilor Unite, și alte milioane de oameni au fost strămutați din cauza conflictului.

Înainte de război, groparul a lucrat ca angajat în administrația locală din Damasc, dar, în 2011, ofițeri de securitate ai regimului au venit la el la birou și i-au ordonat să lucreze pentru ei.

"Când regimul cere ceva, nu spui nu. Nu eram pregătit pentru ororile astea", a spus groparul.

"Săptămânal, de două ori pe săptămână, trei camioane cu remorcă soseau pline cu 300 până la 600 de cadavre ale victimelor care fuseseră torturate sau ucise în bombardamente. De două ori pe săptămână, veneau trei până la patru camionete cu 30 până la 40 de cadavre ale civililor executați în închisoarea Sednaya", a mai spus bărbatul.

După ce a fugit din Siria, el a depus mărturie în fața unui tribunal german din Koblenz despre ororile la care a fost martor. 

"Sunt îndurerat când știu că mulți oameni sunt torturați în acest moment de regimul Assad. Știu exact unde sunt îngrămădite cadavrele în gropi comune care sunt încă săpate în prezent. Știu asta pentru că alții care au lucrat cu mine la gropi comune au scăpat recent și au confirmat ceea ce auzisem", a mai spus el.

Groparul a susținut că, cu cât războiul se prelungește, cu cât Assad este la putere, și Putin va fi puternic. "Trebuie să învățăm din lecțiile trecutului și să nu lăsăm ca aceste situații să se mai repete", a adăugat el.

Deși era viu, a fost călcat cu buldozerul

Groparul a povestit ororile trăite în perioada în care a lucrat la gropile comune. A relatat despre o situație în care un bărbat care a fost aruncat dintr-o remorcă cu alte cadavre s-a mișcat, semn că era în viață.

"Unul dintre muncitori a început să plângă, a spus că trebuie să facem ceva. Ofițerul care ne supraveghea i-a ordonat șoferului de buldozer să-l lovească, iar șoferul nu putea ezita, altfel ar fi fost următorul ucis. A trecut peste bărbatul din groapă și l-a ucis. Pe tânărul care a plâns nu l-am mai văzut niciodată", a povestit groparul.

El le-a cerut senatorilor să ia măsuri: "Deși sute de mii de oameni au fost uciși și milioane au dispărut, ce e mai rău acum urmează. Dar răul poate fi prevenit. Vă rog să nu mai așteptați nicio secundă. Vă implor să luați măsuri".

CNN a contactat Ministerul sirian de Externe, dar nu a primit un punct de vedere pe acest subiect.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...