Dialog între SUA și Rusia, la 10 ianuarie, despre tensiunile din Ucraina şi problemele de securitate

Data actualizării: Data publicării:
steagurile rusia si sua
Dialog SUA-Rusia, la 10 ianuarie, privind Ucraina şi securitatea. Foto: Getty Images

Washingtonul şi Moscova vor negocia la 10 ianuarie despre tensiunile legate de Ucraina şi chestiunile de controlul armamentului nuclear, a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru probleme de securitate. Ministerul de Externe rus a confirmat marţi planurile Moscovei de a discuta despre cererile ei privind securitatea cu Washingtonul la 10 ianuarie, a anunţat agenţia de presă RIA.

"Statele Unite sunt dornice să se angajeze în dialog cu Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

O întâlnire între Rusia şi NATO ar putea avea loc apoi la 12 ianuarie, urmată la 13 ianuarie de o întâlnire între Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), din care fac parte Statele Unite, a adăugat purtătorul de cuvânt, scrie Agerpres.

Rusia a primit propunerea NATO privind o întâlnire pe 12 ianuarie pentru a începe discuțiile despre problemele de securitate ridicate de Moscova și o ia în considerare, a anunțat duminică ministrul rus de Externe, citat de TASS.

„Am primit această propunere (a NATO) și o luăm în considerare”, îl citează agenția TASS pe ministrul rus de Externe.

Consiliul NATO-Rusia s-ar putea reuni din nou în ianuarie, pentru prima oară după doi ani și jumătate de pauză, au anunțat reprezentanți ai organizației.

Un oficial al NATO a confirmat că secretarul general a organizaţiei, Jens Stoltenberg, a decis că convoace o reuniune a acestui consiliu pe 12 ianuarie şi că alianţa se află în contact cu Rusia în legătură cu această posibilitate.

Rusia, care a stârnit noi neliniști în Occident după ce a masat zeci de mii de militari în apropiere de granița cu Ucraina, a dat săptămâna trecută o listă cu propuneri de securitate pe care vrea să le negocieze, printre care și promisiunea NATO că va renunța la orice activități militare în estul Europei și în Ucraina.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri