Dictatorul Mugabe și banii. Ce avere ar avea „cel mai sărac președinte din lume”

Data actualizării: Data publicării:
grace-and-robert

Are sau nu o avere impresionantă Robert Mugabe, dictatorul îndepărtat de la putere în Zimbabwe după o lovitură de stat?

The Guardian scrie că deși familia dictatorului a încercat să păstreze realitățile sale financiare într-un văl de ceață, banii lui Mugabe tot au ieșit la iveală. În mai multe locuri de pe glob.

În 2014, soția în vârstă de 53 de ani a nonagenarului dictator, Grace Mugabe, a invitat un număr de susținători din cercul interior al soțului ei la complexul lor rezidențial din Mazowe, la nord de Harare, unde - forțând limitele absurdului - a încercat să îi convingă pe aceștia că toate informațiile despre averea de faraon a lui Robert Mugabe sunt pure ficțiuni. Decorul, însă, o contrazicea flagrant: oaspeții erau înconjurați în curtea complexului de 30 de vile de lux aparținând cuplului dictatorial. „Suntem binecuvântați că îl avem pe Baba Mugabe (Tata Mugabe, apelativ de alint – n.r.). El este cel mai sărac președinte din întreaga lume. Niciodată nu l-am văzut cerând bani cuiva”, le explica atunci invitaților Grace Mugabe, potrivit cotidianului britanic.

Aceeași „menire pentru sărăcie” i-a adus lui Grace Mugabe și o serie de porecle pline de aluzii pecuniare, printre care: Întâia Cumpărătoare și Gucci Grace.

Se spune că opulența salbei rezidențiale din Mazowe este atât de mare, încât atunci când fiica lor, Bona, s-a căsătorit, fotografilor invitați li s-a ordonat să nu scape în presă vreo fotografie care să conțină pe fundal vreuna dintre case.

Potrivit unor estimări, Robert Mugabe ar avea active de aproximativ 1 miliard de lire. Firește, conservați în afara țării sale – prin conturi secrete din Elveția, Bahamas și prin castele din Scoția, conform unor informații dezvăluite în urmă cu câțiva ani de WikiLeaks.

Citește și: O greșeală tactică a declanșat lovitura de stat din Zimbabwe și sfârșitul dictatorului Mugabe

De asemenea, Grace Mugabe ar deține și un număr de proprietăți în suburbia aristocratică Sandton din Johannesburg, plus imobile în Malaezia, Singapore și Dubai.

Un alt detaliu grăitor despre stilul de viață al familiei Mugabe a fost revelat la începutul acestui an de fiul cel mai tânăr, Bellarmine Chatunga, care a postat pe Instagram o poză cu un ceas de mână, scriind următorul mesaj: „60.000 de dolari la încheietura mâinii când tatăl tău conduce întreaga țară!”.

Un scandal din 2015, legat de dreptul de proprietate asupra unui imobil, avea să scoată la iveală o casă de 7,6 milioane de dolari a lui Mugabe în Hong Kong, iar în acest an, ziarul Herald a scris despre un inel cu diamant în valoare de 1, 35 de milioane de dolari care strălucea pe degetul lui Grace Mugabe la o petrecere privată.

Robert Mugabe, cel mai longeviv lider african, a fost plasat în arest la domiciliu şi presa scrie că soţia sa a fugit din ţară. Luni, șeful armatei, Constantino Chiwenga, l-a avertizat pe Robert Mugabe că armata ar putea interveni dacă va continua să excludă foști luptători pentru eliberare care l-au sprijinit pe Mnangagwa.

În replică, partidul șefului statului, ZANU-PF, l-a acuzat marți pe generalul respectiv de „conduită de trădare" și de dorința de „a încuraja o revoltă".

Fostul vicepreședinte, Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, a fost demis din funcție și a fugit din țară, după un conflict cu prima doamnă a țării, Grace Mugabe, 52 de ani.

Aflat în fruntea unui regim autoritar și represiv de 37 de ani, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidențiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, și a sănătății sale fragile. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil și traversează o gravă criză economică.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri