Din cauza sancțiunilor, rușii bagă cipuri de la mașini de spălat vase și frigidere în echipamentele militare

Data publicării:
Blindat rusesc distrus de ucraineni.
Blindat rusesc distrus de ucraineni. Foto: Profimedia Images

Rusia este nevoită să folosească cipuri de la mașini de spălat vase și frigidere pentru unele echipamente militare, din cauza sancțiunilor occidentale, a spus secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo, citată de Washington Post.

„Avem relatări de la ucraineni că atunci când găsesc echipamente militare rusești pe teren, acestea sunt pline cu semiconductori pe care i-au scos din mașini de spălat vase și frigidere”, a declarat Raimondo în timpul unei audieri în Senat.

Exporturile de tehnologie din SUA către Rusia au scăzut cu aproape 70% de când au fost impuse sancțiunile, la sfârșitul lunii februarie, a spus Raimondo, al cărei departament supraveghează controlul exporturilor care formează o mare parte a pachetului de sancțiuni. Peste 30 de alte țări au adoptat interdicții similare la export, care se aplică și în Belarus.

„Abordarea noastră a fost să tăiem accesul Rusiei la tehnologie, pentru a le paraliza capacitatea de a continua operațiunea militară. Și exact asta facem”, a spus Raimondo.

Informațiile despre semiconductori au venit de la oficiali ucraineni, care i-au spus lui Raimondo că, atunci când au desfăcut tancurile rusești capturate, au găsit piese luate de la frigidere și utilaje comerciale și industriale care par să înlocuiască alte componente indisponibile, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Comerț, Robyn Patterson.

Exporturile americane către Rusia, inclusiv articolele care fac obiectul noilor sancțiuni - semiconductori, echipamente de telecomunicații, lasere, avionică și tehnologie maritimă - au scăzut cu 85 la sută, iar valoarea lor a scăzut cu 97 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, a spus Patterson.

În declarațiile sale la Senat, Raimondo a vorbit și despre rapoarte recente conform cărora doi producători ruși de tancuri au fost nevoiți să oprească producția din cauza lipsei de componente. Casa Albă, de asemenea, a evidențiat anterior aceste rapoarte, spunând că Uralvagonzavod și Uzina de Tractoare Celiabinsk au oprit producția.

Cipurile sunt creierul care operează cele mai moderne electronice, de la electrocasnice la avioane de luptă. Rusia produce puține cipuri, bazându-se pe importuri de la companii asiatice și occidentale.

Cei mai mari producători cipuri din lume au început să întrerupă livrările către Rusia la sfârșitul lunii februarie, după ce au intrat în vigoare sancțiunile occidentale.

Armata Rusiei s-a bazat mult pe componentele electronice occidentale. Dronele militare rusești doborâte deasupra Ucrainei erau pline de electronice și componente occidentale, potrivit grupului Conflict Armament Research din Londra, care a studiat dronele.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri