Directorii celor mai mari bănci din America spun că își vor închide afacerile în China dacă Beijingul atacă Taiwanul

Data publicării:
(L-R) Charles Scharf, CEO and President of Wells Fargo, Brian Thomas Moynihan, Chairman and CEO of Bank of America, Jamie Dimon, Chairman and CEO of JPMorgan Chase, and Jane Fraser, CEO of Citigroup, are sworn in as they prepare to testify during a Senate Banking
Directorii celor mai mari bănci din SUA au fost audiați în Congres. Foto: Profimedia

Directorii celor mai mari bănci din America au anunțat că vor urma orice directivă a administrației de la Washington de a-și închide afacerile din China dacă Beijingul va ataca Taiwanul, scrie CNN

Jamie Dimon, directorul JPMorgan, Jane Fraser, directoarea Citi, și Brian Moynihan, directorul Bank of America, au fost chestionați pe acest subiect de congresmanul Blaine Luetkemeyer, în cadrul unei audieri care a avut loc miercuri la Capitoliu.

„Vom urma directivele guvernului, care cooperează de decenii cu China, iar dacă (guvernul) își va schimba poziția, ne-o vom schimba și noi imediat, așa cum am făcut în Rusia”, a declarat Brian Moynihan, referindu-se la reacția corporațiilor față de invazia Rusiei în Ucraina.

Jamie Dimon a spus că JPMorgan va „saluta cu siguranță și va urma orice va decide guvernul american - care sunteți voi toți - și orice veți dori să facem”.

Întrebată ce ar face dacă ar fi lăsată să ia singură decizia, Jane Fraser a răspuns că „foarte probabil ne-am reduce prezența material în țară, dacă nu cumva o vom părăsi de tot”.

„Sperăm cu toată puterea să nu se întâmple asta”, a mai adăugat ea.

Citi și-a deschis primul sediu în China în 1902 și consideră această țară una din „marile sale priorități”.

JPMorgan a ajuns în China în 1921, acum având reprezentanțe în Beijing, Shanghai, Guangzhou și Shenzhen.

Bank of America oferă servicii de corporate banking în China, inclusiv o platformă pentru tranzacții financiare.

Blaine Luetkemeyer le-a cerut de asemenea celor trei directori să condamne presupusele încălcări ale drepturilor omului de Partidul Comunist chinez, aflat la putere.

„Condamnare este un cuvânt puternic. Cu siguranță suntem foarte deranjați să vedem asta și nu dorim ca abuzuri împotriva drepturilor omului să se întâmple nicăieri în lume”, a răspuns Jane Fraser.

Ulterior, un alt congresman, Lance Gooden, i-a întrebat pe bancheri dacă „sprijină un Taiwan liber și democratic”.

Brian Moynihan a răspuns „Da”, în vreme ce lui Jane Fraser nu i s-a cerut nominal să răspundă la această întrebare.

„Sprijin libertatea și democrația oriunde în lume. Nu o să comentez în cazul particular al Taiwanului - asta este treaba guvernului Statelor Unite să facă o astfel de declarație”, a spus Jamie Dimon.

Tensiunile dintre SUA și China s-au accentuat în ultima vreme, o insulă autoguvernată în mod democratic, pe care Beijingul o revendică și susține că face parte din teritoriul ei, deși nu a condus-o niciodată.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat că trupele americane vor apăra Taiwanul dacă insula va fi invadată de China.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri