News Alert Directorul programului nuclear din Iran a fost asasinat lângă Teheran. Ministrul de externe al Iranului: „Un act terorist”

Data actualizării: Data publicării:
Directorul programului nuclear din Iran a fost asasinat lângă Teheran
Directorul programului nuclear din Iran a fost asasinat lângă Teheran Foto: Agerpres

Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear iranian, a fost asasinat vineri la Teheran, a confirmat Ministerului iranian al Apărării, citat de BBC News. Ministrul de Externe al Iranului a condamnat asasinarea omului de știință, pe care a calificat-o drept „un act terorist”. 

Atacul a avut loc vineri în localitatea Absard, situată la periferia Teheranului, conform agenţiei Fars. Martorii au auzit focuri de armă şi explozii, care ar fi vizat vehiculul în care se afla Mohsen Fakhrizadeh.

În după-amiaza zilei de vineri, elemente teroriste armate au atacat o mașină care îl transporta pe Mohsen Fakhrizadeh, șeful Departamentului de Cercetare și Inovare al Ministerului Apărării. În timpul luptei dintre echipa sa de securitate și teroriști, Mohsen Fakhrizadeh a fost rănit grav și dus la spital. Din nefericire, echipa medicală nu a reușit să îl salveze și, în urmă cu câteva momente, omul de știință a devenit martir”, se spune în comunicatul Ministerului Apărării de la Teheran.

Mohsen Fakhrizadeh
Mohsen Fakhrizadeh FOTO: Middle East Eye

Mohsen Fakhrizadeh, profesor de fizică şi ofiţer în cadrul Gardienilor Revoluţiei, este considerat directorul programului nuclear iranian numit "Amad" ("Speranţă"). Serviciile secrete din Israel şi din Statele Unite suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), programul "Amad" s-a încheiat la începutul anilor 2000.

În 2018, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, declara că Mohsen Fakhrizadeh este directorul programului nuclear iranian. "Să reţineţi acest nume: Fakhrizadeh", a afirmat Netanyahu.

Potrivit unor surse citate de postul public de televiziune din Iran, Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis în atacul produs vineri dimineaţă.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri