Discursul președintelui Consiliului European pentru târgul internațional de la Shanghai, anulat pentru că era critic la adresa Chinei

Data actualizării: Data publicării:
Charles Michel, President of the European Council, cu steagurile ue si china in spate
Charles Michel, președintele Consiliului European. Foto: Profimedia

Autoritățile chineze care organizează un mare târg comercial la Shanghai au eliminat din ceremonia de deschidere un discurs al președintelui Consiliului European, în care urma să critice „războiul ilegal” al Rusiei în Ucraina și să facă apel la reducerea dependenței față de comerțul cu China, scrie Reuters, citând surse diplomatice.

Mesajul video înregistrat al lui Charles Michel se număra printre cele transmise de mai mulți lideri mondiali și șefi ai unor organizații internaționale, inclusiv de președintele chinez Xi Jinping, pentru ceremonia de deschidere a târgului China International Import Expo (CIIE), care a avut loc vinerea trecută, au dezvăluit pentru Reuters trei diplomați europeni, sub condiția anonimatului. Ei s-au declarat surprinși că discursul lui Michel a fost eliminat.

„Președintele Michel a fost invitat să se adreseze Forumului Hongqiao/CIIE din Shanghai”, a spus Barend Leyts, purtător de cuvânt al lui Charles Michel, potrivit Reuters. „Așa cum au cerut autoritățile chineze, le-am transmis un mesaj înregistrat, care în cele din urmă nu a mai fost prezentat. Le-am transmis mesajul prin canalele diplomatice obișnuite.”

Autoritățile chineze contactate de Reuters nu au răspuns solicitărilor agenției de presă.

Printre demnitarii care au vorbit în deschiderea forumului, după președintele Xi Jinping, s-au numărat directorii FMI și al Organizației Mondiale a Comerțului, precum și președinții din Indonezia, Sri Lanka și Belarus.

Discursul lui Charles Michel era foarte critic la adresa „războiului ilegal” al Rusiei împotriva Ucrainei, din care Europa a învățat „lecții importante”, potrivit unor extrase din mesaj, furnizate de diplomații europeni.

Europa a fost extrem de dependentă de combustibilii fosili din Rusia, ceea ce a condus la un dezechilibru comercial, urma să spună Charles Michel.

„În Europa, ne dorim echilibru în relațiile comerciale... pentru a evita supra-dependența. Acest lucru este valabil și pentru relațiile comerciale cu China”, a transmis Charles Michel, potrivit diplomaților citați.

Totodată, președintele Consiliului European urma să facă apel la China să-și intensifice eforturile pentru a opri vărsarea de sânge în Ucraina.

„China are rolul de a-și folosi influența pentru a opri războiul brutal al Rusiei... prin parteneriatul vostru «nelimitat» cu Rusia. Voi, China, puteți ajuta la stoparea (războiului)”, a mai spus Michel, referindu-se la un acord anunțat de președinții Xi și Putin înainte de începerea războiului.

Xi Jinping și Charles Michel se vor întâlni la summitul G20, care va avea loc săptămâna viitoare în Bali.

 

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri