Video Dmitro Kuleba: Țările UE care se opun embargoului pe petrolul rusesc sunt complice la crimele comise de invadatori în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba. ministrul de Externe al Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Statele UE care refuză aprobarea embargoului asupra petrolului rusesc vor fi complice la crimele de război ale invadatorilor în Ucraina, a declarat, miercuri, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Dacă o ţară din Europa continuă să se opună unui embargo asupra petrolului rusesc, atunci vor exista motive bune de a spune că această ţară este complice la crimele comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Kuleba într-o transmisiune în direct pe Twitter.

„Dacă o ţară se opune unui embargo asupra petrolului rusesc, asta înseamnă un lucru: această ţară este alături de ruşi şi împărtăşeşte responsabilitatea pentru tot ce face Rusia în Ucraina”, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

El a făcut aceste afirmaţii după ce Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a respins, miercuri, o propunere a Comisiei Europene de embargo asupra petrolului rusesc. Această ţară a criticat absenţa „garanţiilor” pentru securitatea sa energetică în această propunere „în forma sa actuală”, scrie Agerpres.

„Nu este o chestiune de lipsă de voinţă politică sau de calendar, ci pur şi simplu de realitate fizică, geografică şi de infrastructuri”, a declarat ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto.

UE vrea să întărească sancţiunile asupra Moscovei interzicând progresiv importurile de petrol pentru „a-l face să plătească un preţ ridicat” pe Vladimir Putin pentru războiul său împotriva Ucrainei, a anunţat mai devreme în cursul zilei preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Propunerile sale au fost transmise în noaptea de marţi spre miercuri celor 27 de state membre UE, chemate să le valideze.

Dmitro Kuleba a salutat aceste propuneri, dar a contestat calendarul progresiv propus, respectiv renunţarea la livrările de ţiţei în termen de şase luni şi la produse rafinate până la sfârşitul lui 2022.

„Timpul măsurilor luate pe jumătate a trecut”, a mai spus el, criticând faptul că Uniunea Europeană impune sancţiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei după care plătește miliarde de dolari lui Putin pentru gaze și petrol.

Europenii s-au angajat, în martie, să renunţe progresiv şi „cât mai rapid posibil la dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele ruseşti.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri