Doamna de fier care l-ar putea detrona pe Erdogan

Data actualizării: Data publicării:
erdogan

Meral Aksener, 61 de ani, figură proeminentă pe scena politică din Turcia. Dar, mai cu seamă, Aksener este creditată ca fiind singurul personaj politic care îl poate înfrunta, în termeni credibili, pe Recep Tayyip Erdogan în alegerile anticipate de pe 24 iunie.

Meral Aksener este supranumită Asena de către admiratorii ei, numele unei lupoaice cu puteri magice din etnogeneza turcă.

Deși toate sondajele îl dau câștigător pe Erdogan în cursa anticipată, din primul tur de scrutin, marja de eroare legată de un al doilea tur indică o altă situație, o cursă relativ strânsă, în cazul în care competitor îi va fi actualului președinte Meral Akesener, scrie The Guardian.

Aksener se află la cârma noului partid de opoziție Iyi. 

„Am mai spus-o: în primul tur, toată lumea ar trebui să voteze pur și simplu pentru canidatul dorit. Însă în al doilea tur, de dragul democrației noastre, pentru țara noastră, opoziția ar trebui să lase deoparte disputele și să sprijine candidatul ajuns pe turnantă, oricine ar fi el”, a declarat aceasta pentru cotidianul britanic.

Meral Aksener consideră că aceste alegeri anticipate sunt, poate, cele mai importante din „istoria țării noastre”.

Aksener provine dintr-o familie de imigranți greci, care au sosit în Turcia în anii 1920, în timpul schimburilor de populație dintre cele două țări în urma războiului turc de independență (19 mai 1919 – 29 octombrie 1923), și a făcut mulți ani parte din Partidul Acțiunea Naționalistă, de extremă-dreapta, condus de Devlet Bahceli.

În anii 1990, Meral Aksener a ocupat funcția de ministru al Internelor.

Aksener speră să poată coagula în jurul ei foști membri ai partidului de guvernământ de la Ankara, AKP, precum și alegătorii conservatori nemulțumiți de direcția pe care a luat-o Turcia sub conducerea neo-imperialistă a lui Erdogan. 

De asemenea, în cazul în care va câștiga cursa electorală, Aksener spune că va reface legăturile cu Uniunea Europeană, grav afectate după impunerea stării de urgență în 2016 în Turcia, ca urmare a puciului eșuat, care a dus la o diminuare drastică a libertăților.

„În mare parte, Turcia este o țară de dreapta. De când a devenit o democrație multipartită în 1950, stânga nu a reușit să guverneze decât 17 luni. Partidul ei va fi o provocare serioasă, cel puțin pentru flancul moderat de dreapta din partidul lui Erdogan”, a explicat pentru The Guardian unul dintre biografii lui Erdogan, Soner Cagaptay, expert în politică turcă din cadrul Institutului Washington.

„Acum a venit vremea ca ei, bărbații de la putere, să simtă frica”, a mai afrmat Meral Aksener.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luna trecută alegeri anticipate legislative şi prezidenţiale pentru data de 24 iunie, cu un an şi jumătate înainte de alegerile la termen.

Dublul scrutin - prezidenţial şi legislativ - este crucial, deoarece el va marca intrarea în vigoare a majorităţii măsurilor care întăresc prerogativele şefului statului, adoptate la referendumul constituţional din aprilie 2017.

Şeful statului turc a făcut anunţul respectiv după ce a discutat cu aliatul său, Devlet Bahceli, liderul Partidului Acţiunii Naţionaliste (MHP), la Palatul prezidenţial din Ankara.

Cândva foarte critic la adresa lui Erdogan, Bahceli s-a impus de peste un an ca unul dintre principalii aliaţi ai lui Erdogan, cu care el a încheiat de altfel un acord electoral în vederea viitoarelor alegeri.

Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), alături de alte trei partide de opoziţie vor încheia joi o alianţă electorală în încercarea de a câştiga alegerile din 24 iunie, informează miercuri NTV şi alte posturi de televiziune citate de Reuters, transmite Agerpres

Acestea anunţă că CHP a ajuns la o înţelegere cu Partidul Iyi, cu Partidul islamist Saadet şi cu Partidul Democrat, şi vor semna acordul joi.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri