Documente desecretizate. „Ar fi bine să fim drăguți cu nemții”

Data publicării:
margaret thatcher - wiki

Fostul premier conservator britanic Margaret Thatcher era atât de îngrijorată că o Germanie reunificată va încerca din nou să domine întreaga Europă, încât consilierii ei au ajuns să-i sugereze să adopte o atitudine mai binevoitoare față de nemți, relevă documente de arhivă descretizate vineri.

margaret thatcher - wiki

Cheia este să folosești cuvintele prieten, aliat și partener (dacă le suporți)”, i-a scris Doamnei de Fier cel care a fost mult timp consilierul ei de politică externă, Charles Powell. Sfatul era dat înaintea întâlnirii pe care premierul britanic a avut-o cu ambasadorul Germaniei la Londra la 3 octombrie 1990, data reunificării celor două state germane, scrie agenția DPA, preluată de Agerpres.

Neliniștea lui Margaret Thatcher în legătură cu efectele acestei reunificări era cunoscută la acea vreme, însă documente secrete datând din anii anteriori căderii Zidului Berlinului scot la suprafață anvergura acestei îngrijorări.

Astfel de documente păstrate la Arhivele Naționale Britanice relevă că la Downing Street se estima că o Germanie reunificată va reveni la politica agresivă de dinaintea celor două războaie mondiale.

„Modul în care la ora actuală germanii își fac loc cu coatele și fac presiuni în Comunitatea Europeană sugerează că nu s-au schimbat prea multe”, se arată în stenograma unei reuniuni a consilierilor guvernului britanic, care trăgeau, totuși, concluzia că „trebuie să fim drăguți cu nemții”.

Margaret Thatcher, care a murit în 2013, a fost premier al Marii Britanii din mai 1979 până la 28 noiembrie 1990, fiind premierul care s-a menținut cel mai mult în fruntea guvernului britanic în secolul XX.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri