Doi americani, un canadian și un suedez, prinși în ambuscadă și uciși de tancurile rusești în Ucraina. Încercau să își salveze un coleg

Data actualizării: Data publicării:
Tanc rusesc trage în Ucraina
Luptătorii străini și-au îndeplinit cu succes misiunea din estul Ucrainei, dar au fost prinși mai apoi într-o ambuscadă de tancurile rusești. Foto: Profimedia Images

Doi cetățeni americani, un canadian și un suedez au fost omorâți săptămâna trecută când un tanc rusesc a deschis focul asupra lor în timpul unei bătălii care s-a întins pe mai multe ore de pe frontul din estul Ucrainei, a confirmat pentru Politico comandantul soldaților străini răpuși.

Ruslan Miroșnicenko, comandantul luptătorilor străini, a spus sâmbătă că americanii uciși sunt Luke „Skywalker” Lucyszyn și Bryan Young. Aceștia au murit pe 18 iulie împreună cu Emile-Antoine Roy-Sirois din Canada și Edvard Selander Patrignani din Suedia.

Bărbații făceau parte din forțele speciale ale Apărării Teritoriale a armatei ucrainene, a spus Miroșnicenko. Unitatea lor era atașată unei baze militare din apropiere de Siversk, un oraș din regiunea Donețk pe care rușii încearcă să o ocupe în întregime.

În încercarea de a încetini avansul trupelor ruse, luptătorii străini au fost trimiși în satul Grigorovka (Hryhorivka), aflat la 3 kilometri de Siversk. Acolo, comandantul lor a spus că „băieții au primit ordinul de a lua poziții de tragere” și de a securiza o râpă unde soldații ruși încercau să traverseze râul Siverski Doneț.

Ucraina râu pierderi armata rusă
Comandantul luptătorilor străini a spus că aceștia au primit misiunea de a securiza o râpă unde soldații ruși încercau să traverseze râul Siverski Doneț din estul Ucrainei. În poză: blindate rusești distruse în timp ce încercau să traverseze același râu, 12 mai. Foto: Profimedia Images

„Au făcut-o cu succes, dar la finalul misiunii au fost prinși într-o ambuscadă de tancurile rusești”, a spus Miroșnicenko. „Primul proiectil l-a rănit pe Luke. Trei băieți, Edvard, Emile și Bryan, au încercat imediat să îl ajute pe Luke, să îi administreze primul ajutor și să îl evacueze din acel loc. Al doilea proiectil i-a omorât pe toți.”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA a confirmat vineri moartea celor doi americani, dar nu i-a numit. „Ținem legătura cu familiile lor și le oferim tot ajutorul consular posibil. Din respect pentru familiile lor în această perioadă dificilă, nu mai avem nimic de adăugat”, a spus oficialul american pentru Politico.

Cei patru luptători străini încercau să oprească înaintarea trupelor ruse în estul Ucrainei

Localitatea Siversk se află la mai puțin de 50 de kilometri la nord de orașul Bahmut și este traversat de o autostradă foarte importantă pentru transportul de trupe și echipament spre front. Dacă aceste două locații ar fi capturate, armata rusă și-ar consolida poziția în Donețk și ar controla în jur de 80% din această regiune.

Luptătorii străini au fost trimiși în această zonă pentru a sprijini operațiunile soldaților ucraineni, fiind aleși în mod special pentru experiența și priceperea lor, potrivit unui raport obținut de Politico în care este descris atacul în urma căruia cei patru străini și-au pierdut viața.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Am început să ne pregătim să securizăm râpa de la periferia de est a satului Grigorovka”, se specifica în raportul autorizat de un comandant. „Pregătirea a fost realizată pe baza următoarelor informații: pe timpul nopții, forțele inamice au traversat râul și și-au fortificat pozițiile într-o râpă, posibil săpând tranșee.”

„Exista un pericol clar de a crea un cap de pod și de a organiza o forță pentru a lovi flancul și spatele trupelor noastre. Un grup de profesioniști cu experiență în războaiele din Irak și Afghanistan a fost creat pentru a duce misiunea la capăt.”

„Doi soldați trimiși în recunoaștere verificau teritoriul, erau sprijiniți de un grup cu mitraliere și aruncătoare de grenade, în caz că avea loc o luptă și dacă era nevoie să acopere retragerea grupului de recunoaștere, precum și cu scopul de a provoca pagube inamicului.”

Atacați de tancurile rusești în timp ce ofereau primul ajutor unui coleg rănit

Pe măsură ce grupul a înaintat, potrivit raportului, „grupul de sprijin a ajuns sub focul de artilerie al inamicului”, care a tras asupra lor inclusiv cu muniție cu dispersie.

„Luke a fost rănit în timpul bombardamentului. Restul grupului a oferit primul ajutor adecvat. Profitând de pauza dintre bombardamente, s-a luat decizia de evacuare până la cel mai apropiat adăpost. În timpul transportului, ca rezultat al impactului direct al unui proiectil de tanc, Brian, Edvard, Emile, Luke au suferit răni incompatibile cu viața.”

Un alt soldat numit Finn „a fost rănit în mâna și piciorul stâng”, potrivit raportului. Un alt soldat numit Oskar „a suferit numeroase răni și amândoi s-au deplasat independent spre punctul de evacuare”.

Severodonețk-bombardament
Rușii au ocupat orașele ucrainene Severodonețk și Lisiciansk, iar acum se concentrează pe cucerirea teritoriului regiunii Donețk rămas sub controlul Kievului. În poză: Severodonețk, în timpul bombardamentelor. Foto: Profimedia Images

Forțele ruse au continuat să bombardeze grupul cu foc susținut de artilerie „corectat cu ajutorul dronelor” pentru mai bine de două ore, potrivit raportului. Atacurile au scăzut în intensitate abia peste câteva ore, ceea ce a permis unei echipe să se deplaseze în zonă și să recupereze corpurile fără viață ale luptătorilor străini.

În raport se menținonează că cel puțin șase tancuri rusești „erau sprijinite de 4 transportoare blindate cu până la 70 de infanteriști”. Au fost întâmpinați de mitraliori ucraineni și trupele din vehiculele bilndate care au oprit asaltul forțelor ruse.

În consecință, după două ore de lupte intense, inamicul s-a retras după ce a suferit pierderi grele, se preciza în concluzia raportului.

„La fel ca în Star Wars, Luke 'Skywalker' s-a luptat cu Imperiul Răului”

Într-o postare în care îi elogia pe cei patru luptători, Miroșnicenko a scris: „Voluntarii străini luptă cu bună știință acest război împotriva Mordorului” - un termen din cărțile lui Tolkien care descrie regatul răului al lui Sauron folosit de ucraineni la adresa rușilor - „și sunt onorat să le fiu comandant.”

Lucyszyn, un american de origine ucraineană născut în 1991, a lucrat ca ofițer de poliție în SUA, potrivit comandantului său. „Își pronunța cu dificultate numele de familie 'Lucyszyn', dar a insistat mult asupra rădăcinilor sale ucrainene: bunica sa a emigrat din Ucraina în SUA după cel de-Al Doilea Război Mondial.”

Bahmut-Siversk bombardamente
Localitatea Siversk se află la mai puțin de 50 de kilometri la nord de orașul Bahmut. Dacă aceste două locații ar fi capturate, armata rusă ar controla în jur de 80% din regiunea Donețk. În poză: Zona industrială a orașului Lisiciansk, văzută de pe drumul care leagă Bahmut de Siversk, 23 iunie. Foto: Profimedia Images

Făcând referire la porecla lui Lucyszyn, „Skywalker”, Miroșnicenko a spus că „la fel ca în Star Wars, el s-a confruntat cu însuși Imperiul Răului de partea celor mai slabi, dar liberi”. Despre Young, născut în 1971, comandantul ucrainean a spus că, atunci când a fost declanșată invazia rusă, a decis să vină în Ucraina pentru că „a jurat să protejeze Lumea Liberă”.

Sirois era un paramedic cu experiență în Legiunea Străină Franceză, născut în 1991. Patrignani, născut în 1994, a fost un locotenent în rezervă, economist și filozof în Suedia care dorea să formeze „un pluton de suedezi”, potrivit lui Miroșnicenko.

Cel puțin alți trei americani și-au pierdut viața în Ucraina de când Rusia a invadat țara pe 24 februarie. Doi dintre ei au murit în acțiune. Alți doi americani, Alexander Drueke și Andy Huynh, au fost capturați de trupele ruse în timpul luptelor din regiunea Harkov și se află în custodia separatiștilor proruși din orașul Donețk.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri