Doi musulmani turci, experți în arte marțiale, eroi ai atacului din Viena. Au ajutat o bătrână și un polițist să scape cu viață

Data actualizării: Data publicării:
erou viena
Unul dintre bărbații care au devenit eroi în timpul atentatului de la Viena Foto: Captură video Der Standard

Doi musulmani turci din Viena au devenit eroi pentru o bătrână surprinsă în mijlocul atentatului terorist de pe străzile Vienei. Bărbații, experți în arte marțiale, au ajutat-o să se adăpostească în siguranță, făcând scut în jurul ei. Tinerii i-au sărit în ajutor și unui polițist rănit. Ambii au spus că "suntem musulmani, dar respingem orice formă de teroare".

Potrivit publicației Der Standard, cei doi se aflau în centrul Vienei atunci când s-au auzit primele focuri de armă. Teroristul de origine albaneză rănise deja un polițist, căruia unul dintre tineri i-a sărit imediat în ajutor. Însă, cel mai impresionant moment ar fi fost cel în care un alt bărbat a făcut scut pentru o bătrână surprinsă pe stradă, în mijlocul terorii și pe care a adăpostit-o într-o clădire ferită de gloanțe. 

Bărbații se numesc Mikail Özen, de 25 de ani și Recep Tayyip Gültekin, de 21 de ani, iar gesturile lor au provocat un val de laude pe rețelele sociale. Unul dintre ei a publicat pe Twitter un clip în care mărturisește că e musulman turc, dar respinge orice formă de teroare. "Suntem alături de Austria, de Viena. Respectăm Austria”, scrie sursa citată. 

Celălalt a povestit cum au decurs lucrurile în seara în care Viena a fost ținta unui atentat terorist fără precedent, soldat cu cinci morți, patru civili și atacatorul împușcat de forțele de ordine

"Bineînțeles că a existat frică. Mi-a fost teamă, dar ideea de a salva vieți m-a făcut să fiu plin de adrenalină. Frica te face să faci lucruri pe care altfel nu le-ai putea face", a spus unul dintre cei doi. 

Unul dintre bărbați a povestit cum a acționat atacatorul în Viena

Osama Joda a povestit, potrivit presei din Austria, că l-a văzut pe atacator chiar atunci când a deschis focul. 

„S-a ascuns într-un garaj și a tras asupra trecătorilor din usă”. Osama se afla în interiorul unui fast-food în care lucra, iar împreună cu managerul său s-a baricadat în interior. Când a văzut că atacatorul l-a rănit pe un polițist, a ieșit și l-a tras deoparte, pentru a-i salva viața. A încercat să-i oprească sângerarea până la sosirea ambulanței. 

Viena a fost ținta unui atentat terorist, soldat cu cinci morți, între care și atacatorul de origine albaneză. Acesta avea 20 de ani, fusese născut și crescut în Viena, însă era simpatizant al grupării Stat Islamic și se afla în baza de date a poliției din Austria. El a fost împușcat pe unul dintre oamenii legii, la scurt timp după ce a deschis focul. 

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri