Doi soldați ruși beți au împușcat agenți FSB cu Kalașnikovul într-un bar din Herson

Data actualizării: Data publicării:
soldati rusi in herson
Soldați ruși în Herson-ul ocupat. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Doi soldați ruși beți ar fi deschis focul împotriva unor agenți FSB, în regiunea ucraineană Herson, ocupată de invadatori, conform unei relatări a Yahoo News, care citează documente oficiale ale Comitetului de Investigație al Federației Ruse. Este vorba de cel mai nou incident de subordonare în armata rusă, în condițiile în care armata ucraineană a pornit o importantă contraofensivă împotriva invadatorilor în zonele ocupate din sudul țării. Doi dintre agenții FSB și unul dintre soldați au murit în urma incidentului, în timp ce ceilalți doi, un agent FSB și al doilea soldat rus, se află în stare gravă la un spital din Crimeea ocupată.

Când Viktor Zolotov, directorul Gărzii Naționale ruse, a prezentat informarea sa periodică cu privire la situația operațiunilor militare din Ucraina, în fața dictatorului rus, una dintre remarcile sale a ieșit în relief:

„Vreau să accentuez, în special, că simțim sprijinul populației în teritoriile eliberate”, i-a spus Zolotov unui Putin care privea împietrit spre el.

În realitate, Rusia se străduiește cu greu să obțină sprijinul propriilor soldați, cu atât mai puțin al ucrainenilor împotriva căruia au pornit sângerosul război care durează deja de peste o jumătate de an.

Yahoo News citează documente interne ale armatei ruse, despre care spune că le-a obținut în exclusivitate. Documentele detaliază episoade de insubordonare a soldaților ruși care se îmbată și refuză să respecte ordine și care ajung chiar să-și atace superiorii.

Un astfel de incident ar fi avut loc în 19 iunie și a fost investigat de Departamentul de Investigații Militare pentru flota rusească de la Marea Neagră al Comitetului de Investigații rus – trei ruși ar fi fost împușcați și uciși, iar alți doi răniți grav într-un schimb de focuri între soldați și ofițeri FSB, într-un bar din Herson-ul ocupat.

Schimb de focuri ca în Vestul Sălbatic într-un bar din Herson

Conform Comitetului de Investigații al Federației Ruse, în 19 iunie, în jurul orei 20:00, Igor Iakubinski, Serghei Privalov și D. A. Borodin, trei ofițeri atașați Grupului de Lucru Militar Nr. 9 al FSB, au intrat într-o cafenea din Herson, pe bulevardul Ușakova, iar acolo au găsit doi soldați ruși, sergentul Serghei Obuhov și Sergentul Jr. Igor Sudin, „pierzând timpul și consumând băuturi alcoolice”.

Ofițerii FSB i-au certat pe soldați pentru faptul că beau alcool în timp ce se aflau în uniformă. Obuhov a răspuns la dojană scoțându-și pistolul și trăgând mai multe focuri de armă în podea, se arată în raportul citat de Yahoo News. Privalov a încercat și el să-și scoată arma însă a fost luat prin surprindere când Sudin și-a scos pușca de asalt Kalașnikov și a început să tragă haotic în direcția agenților FSB.

Privalov și Iakubinski au răspuns și ei cu focuri de armă. Obuhov, Privalov și Iakubinski „au murit pe loc”, iar Borodin și Sudin sau fost „spitalizați cu răni de severitate variată la Spitalul Clinic Naval Federal Nr. 1427, al Ministerului Apărării rus, aflat în Sevastopol”, în Crimeea ocupată.

Tot în documentul respectiv se arată că un alt ofițer FSB, neidentificat, a fugit de la fața locului.

Armata rusă se confruntă cu un moral tot mai scăzut și cu episoade frecvente de insubordonare

Schimbul de focuri, care este acum investigat de Departamentul de Investigații Militare, este unul dintre cele mai recente exemple de probleme grave cu care se confruntă armata invadatoare în Ucraina.

Informații despre cantitățile mari de alcool consumate de soldații ruși apar frecvent, iar moralul rușilor pare că e tot mai mic în condițiile în care războiul se lungește, iar dictatorul de la Moscova nu reușește nici să-și atingă obiectivul primar de a ocupa complet Donbasul, cu atât mai puțin cel de a decapita conducerea politică a Ucrainei.

În Herson, mai ales, invadatorii au fost constant țintele activităților de gherilă ale armatei  ucrainene, inclusiv asasinate și ambuscade.

La începutul acestei luni, Sky News cita un jurnalist local ucrainean care relata că în suburbiile din Herson soldații ruși „fac paradă beți criță, cu o sticlă de băutură în mână și cu o mitralieră în cealaltă”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri