Sari la conținut

Donald Trump, acuzat de conflict de interese

Un senator american cere Colegiului Electoral să ia o decizie fără precedent. Să nu respecte votul din 8 noiembrie şi să nu îl voteze pe Donald Trump drept preşedinte al SUA, pe 19 decembrie când este programată reunirea electorilor. Motivul: magnatul trebuie mai întâi să îşi rezolve conflictele de interese. Potrivit congresmanului, un articol din Constituţia Statelor Unite precizează faptul că nicio persoană care deţine companii sau trusturi nu poate accepta funcţia de preşedinte fără acordul Congresului. Procedura alegerii liderului de la Casa Albă presupune ca pe baza votului popular, Colegiul electorilor din toate statele americane să voteze preşedintele. În mod normal, Donald Trump ar trebui să se instaleze la Casa Albă la jumătatea lunii ianuarie.

Senatorul american care îi cere lui Donald Trump să-şi rezolve conflictele de interese înainte de a fi votat oficial preşedinte de către Colegiul Electoral vrea să înainteze o rezoluţie în acest sens în Congresul de la Washington.

„Această rezoluţie este menită să prevină o criză sau orice alte neînţelegeri legate de compatibilitatea acţiunilor preşedintelui cu Constituţia SUA. Dacă nu va lua măsurile corespunzătoare, interesele financiare internaţionale ale domnului Trump riscă să încalce Constituţia”, susţine senatorul democrat Ben Cardin.

Având în vedere că ambele Camere ale Congresului sunt controlate de republicani şansele ca rezoluţia să fie votată sunt foarte mici. De altfel, congresmenii democraţi spun că, deşi sunt în minoritate, vor încerca să-l tragă la răspundere pe preşedinte în cazul în care vor constata conflicte de interese în cazul acestuia.

Gregory Meeks, congresman democrat: „Conducerea comitetelor (n.r. - din Congres) va încerca să-l protejeze pe preşedinte. Atunci, noi vom trimite scrisori către agenţii, cât mai multe agenţii, fie că vorbim despre FSC, dacă este vorba de finanţe, fie către comitetul pentru etică, pentru a le cere să ne dea rezultatele investigaţiilor sau să iniţieze investigaţii şi să ne comunice ce au descoperit”.

La o întâlnire cu presa, Donald Trump a comentat aceste controverse.

Donald Trump, preşedintele ales al SUA: „Teoretic aş putea să-şi conduc afacerile perfect şi să să conduc şi ţara perfect. Nu a mai existat un astfel de caz”.

Preşedintele ales deţine un imperiu de miliarde de dolari, cu 144 de companii active în 25 de ţări de pe întreg globul, din Canada până în China, Filipine, Turcia, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite. Cum afacerile lui Donald Trump sunt atât de diverse, se pune întrebarea dacă nu cumva deciziile pe care le va lua nu vor viza chiar domeniile companiilor sale.

Norman Eisen, consilier pe probleme de etică al lui Barack Obama: „De fiecare dată când va avea de-a face, în străinătate, cu un aliat sau cu un inamic, într-o ţară unde are interese economice, va apărea întrebare cum intră în conflict interesul său financiar personal cu interesele naţionale ale Statelor Unite”.

Președintele ales Donald Trump a promis că atunci când va veni la Casa Albă nu se va mai implica în afaceri, ci va lăsa imperiul său financiar pe mâinile copiilor.