Donald Trump îl atacă pe principalul său rival republican pentru Casa Albă, Ron DeSantis. „Este lipsit de loialitate”

Data publicării:
trump cu mana pe umarul lui desantis, stau de vorba
Donald Trump îl vede ca pe un competitor pe guvernatorul Ron DeSantis. Foto: Profimedia

Donald Trump l-a atacat pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, spunând despre acesta că este lipsit de „loialitate”. Fostul președinte al SUA a făcut aceste remarci după ce anterior l-a avertizat pe DeSantis să nu candideze împotriva lui pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale din 2024, pentru că ar face rău Partidului Republican, Totodată, Trump nu s-a ferit să-l amenințe cu dezvăluiri pe politicianul căruia i se prevede un viitor în politica mare din Statele Unite, notează BBC News.

Donald Trump i-a minimalizat importanța politică fostului ucenic politic, spunând despre Ron DeSantis că este un guvernator „mediu”, lipsit de „loialitate”.

Într-o postare publicată joi seara pe platforma online Truth Media, Trump încearcă să-l desconsidere pe DeSantis, susținând, între altele, că nu ar fi ajuns guvernator al Floridei fără suportul său.

Ron DeSantis, în vârstă de 44 de ani, a câștigat cursa pentru realegerea în funcția de guvernator al Floridei la alegerile americane de la jumătate de mandat.

Victoria l-a propulsat la statutul de cea mai strălucită stea politică în ascensiune a partidului republican. Ron DeSantis este de așteptat să intre în cursa electorală desfășurată de Partidul Republican pentru nominalizarea viitorului candidat la Casa Albă în 2024. 

Însă Trump, în vârstă de 76 de ani, pare din ce în ce mai probabil să-i stea în cale. Fostul președinte al SUA, care rămâne extrem de popular la baza partidului republican, ar fi un adversar formidabil pentru DeSantis sau pentru orice alt republican care îndrăznește să-l provoace.

Donald Trump l-a descris pe guvernatorul Floridei ca pe o persoană politică ce a venit la el „în formă disperată” când a candidat pentru primul său mandat în 2017. „Ron a avut aprobare scăzută, sondaje proaste și nici bani, dar a spus că dacă l-aș susține, ar putea câștiga”, a spus Trump. „I-am reparat și campania, care se prăbușise complet”, a mai adăugat fostul președinte. 

Trump l-a catalogat pe DeSantis drept un mediocru care profită de soarele din Florida. „El are avantajul soarelui. Oamenii din statele de nord care sunt prost conduse sunt dispuși să se mute acolo indiferent de cine este guvernator”, susține fostul lider de la Casa Albă.

Trump a continuat să se plângă de faptul că DeSantis - pe care l-a poreclit „Ron DeSanctimonious” - „face jocuri”, refuzând să excludă o candidatură prezidențială. „Ei bine, în ceea ce privește loialitatea, acesta nu este într-adevăr răspunsul corect”, a adăugat Trump.

Potrivit lui Trump, Ron DeSantis i-ar fi cerut ajutor în 2017, pe când era „disperat” și „mort” din punct de vedere politic.

Este de așteptat ca fostul președinte american să-și anunțe propriul plan de revenire la Casa Albă încă de săptămâna viitoare.

În timp ce Ron DeSantis se bucură de victoria sa în alegeri, Donald Trump a fost acuzat de performanța electorală dezamăgitoare a republicanilor la alegerile americane de la mijloc de mandat.

Cursa pentru controlul Camerei Reprezentanților și pentru controlul Senatului SUA a fost foarte strânsă. La trei zile după ce americanii au mers la vot, rămâne neclar care partid va controla camerele Congresului SUA.

Alegătorii au respins în general candidații care au susținut afirmațiile fără temei ale lui Trump de fraudă electorală în 2020, iar mulți dintre candidații susținuți de acesta s-au luptat mult sau au pierdut definitiv cursa electorală.

Chiar și aliații apropiați ai fostului președinte i-au cerut să-și reconsidere ceea ce a spus că va fi un mare anunț pe 15 noiembrie.

„Republicanii l-au urmărit pe Donald Trump de pe marginea unei stânci", a declarat un fost consilier al lui Trump, David Urban, pentru New York Times.

„Cred că trebuie să pună [anunțul său de campanie] în pauză”, a declarat și Kayleigh McEnany, fostul secretar de presă al lui Trump, pentru Fox News.

Victoria clară a lui Ron DeSantis în fața rivalului său democrat Charlie Crist a atras, dimpotrivă, aprecierea universală din partea comentatorilor conservatori.

Marja sa de victorie în comitatul Miami-Dade - în mod tradițional un bastion democrat - a reprezentat cel mai mare scor câștigat de un republican în patru decenii.

Potrivit unui sondaj Ipsos din octombrie, 72% dintre republicanii înregistrați au spus că Ron DeSantis ar trebui să aibă o influență mare sau bună asupra viitorului partidului. Aproximativ 64% au spus același lucru despre Trump. 

Citește și: Cine este Ron DeSantis, poreclit „Trump 2.0”, considerat principalul rival al fostului președinte la alegerile din 2024

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri