Donald Trump nu poate invoca imunitatea în procesele civile pentru atacul de la Capitoliu, a decis Departamentul de justiție

Data publicării:
Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, susţine o conferinţă de presă la New York, pe 3 noiembrie 2015.
Donald Trump nu are imunitate în procesele civile pentru atacul de la Capitoliu, a decis Departamentul american pentru justiţie. Foto: Profimedia Images

Donald Trump nu poate invoca imunitatea prezidenţială în procesele civile intentate în legătură cu atacurile de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, pe care este acuzat că le-a instigat, a transmis Departamentul american pentru justiţie, scrie The Guardian. Decizia deschide calea proceselor împotriva fostului preşedinte care a anunțat că va candida pentru un nou mandat la Casa Albă, anul viitor.

O pronunţare din partea Departamentului american pentru justiţie cu privire la imunitatea lui Trump a fost solicitată de un tribunal unde doi poliţişti care asigurau paza la Capitoliu, în timpul atacurilor, şi 11 democraţi din Camera Reprezentanţilor au intentat proces împotriva lui Trump pentru vătămările fizice şi psihice pe care le-au suferit.

"Adresarea către public în ceea ce priveşte problemele de interes public este o atribuţie tradiţională a preşedinţiei. Însă atribuţia tradiţională se referă comunicarea publică. (...) Responsabilităţile oficiale nu includ incitările la violenţă privată iminentă. Prin definiţie, un astfel de comportament depăşeşte cadrul obligaţiilor constituţionale şi statutare ale preşedintelui", se arată în documentul transmis de Departamentul de justiţie către tribunal.

"Violenţa privată iminentă" despre care se vorbește în document este un termen specific al legislaţiei americane care se referă la un pericol fizic real, care se va întâmpla în scurt timp şi care poate duce la moartea sau vătămarea fizică gravă a persoanelor.

Departamentul de justiţie, care a cerut un răgaz de mai multe luni pentru a analiza cazul, a adăugat că pronunţarea se referă doar la imunitatea lui Donald Trump şi nu la vinovăţia acestuia pentru incitare la violenţă.

Înainte de atacurile de la Capitoliu, Trump, care pierduse alegerile dar susţinea că a fost victima fraudei electorale, a transmis mai multe mesaje, într-un discurs, despre care opozanţii săi spun că au fost incitări la violenţă.

"Luptăm! Luptăm cu îndârjire, iar dacă voi nu veţi lupta, nu veţi mai avea o ţară. (...) Nu vă veţi recupera niciodată ţara dacă daţi dovadă de slăbiciune, trebuie să arătaţi forţă şi trebuie să fiţi puternici", sunt câteva dintre mesajele transmise de Trump înainte ca suporterii săi să atace Capitoliul.

Patru protestatari şi un poliţist au murit în timpul atacului, iar aproximativ 140 de membri ai forţelor de securitate au fost răniţi.

Până acum, avocaţii lui Trump au susţinut că acesta se bucură de imunitate absolută, fiind preşedinte în funcţie în timpul atacului.

Însă pronunţarea Departamentului de justiţie lasă liberă calea pentru procesele civile în care acesta este acuzat de instigare.

Decizia vine în contextul în care Donald Trump a anunțat că va candida pentru un nou mandat la Casa Albă la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri