Video Donald Trump spune că pandemia de gripă spaniolă din 1918 „a încheiat Al Doilea Război Mondial” pentru că „toți soldații erau bolnavi”

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump, presedintele SUA, se afla in Biroul Oval
Foto: GettyImages

Donald Trump a gafat din nou în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă – președintele american le-a spus jurnaliștilor, încercând să facă o paralelă cu criza COVID-19, că pandemia de gripă spaniolă din 1918 a fost motivul pentru care „s-a încheiat Al Doilea Război Mondial” pentru că „toți soldații erau bolnavi”, relatează The Independent.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Dacă nu închideam țara am fi avut un milion și jumătate sau două milioane de morți. Acum nu mai trebuie să o închidem, înțelegem boala, înainte nu am înțeles-o pentru că nimeni nu mai văzuse așa ceva înainte. În 1917, marea pandemie a fost un lucru groaznic, au murit între 50 și 100 de milioane de oameni. Cel mai probabil a fost motivul pentru care s-a încheiat Al Doilea Război Mondial. Toți soldații erau bolnavi. A fost o situație groaznică”, a spus Donald Trump.

Oficiali de la Casa Albă au încercat să repare greșeala președintelui spunând că Trump se referea, de fapt, la Primul Război Mondial (1914-1918) și nu la Al Doilea Război Mondial (1939-1945). În fapt, Trump s-a referit în mod incorect și la pandemia de gripă spaniolă care a început în anul 1918, nu în 1917.

Pe de altă parte, istoricii sunt reticenți în a da un verdict în ceea ce privește influența pandemiei de gripă spaniolă asupra Primului Război Mondial – chiar dacă ea a afectat puternic efortul de război și de partea Puterilor Centrale dar și de partea Antantei, cursul Războiului sau finalul lui nu au fost impactate în mod sever de pandemie.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri