Donald Trump sugerează "o întrevedere personală" cu președintele Chinei în legătură cu Hong Kong

Data publicării:
Views Of Hong Kong's Pro-Democracy Protest Site Ahead Of Expected Clearance
FOTO: Chris McGrath/Getty Images

Președintele american Donald Trump a sugerat organizarea unei întrevederi personale cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a discuta despre criza politică din Hong Kong, informează postul BBC News.

Liderul de la Casa Albă s-a declarat încrezător că Xi Jinping va soluționa "rapid și într-un mod uman" situația din Hong Kong, care de mai multe luni este scena unor ample proteste, provocate inițial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenților politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing.

Trump a mai afirmat că Xi "este un mare lider care este respectat foarte mult de poporul său".

"Îl cunosc foarte bine pe președintele Xi al Chinei. Este un mare lider care este respectat foarte mult de poporul său. De asemenea, este un om bun într-o «afacere dificilă» Nu am nicio îndoială că dacă președintele Xi vrea să rezolve rapid și uman problema Hong Kong, o poate face. Întrevedere personală?", se arată într-un mesaj postat pe Twitter de Trump.

Într-un alt mesaj, postat tot miercuri seară, președintele american a indicat că felul în care regimul de la Beijing gestionează situația din Hong Kong are impact și asupra negocierilor pe tema unui acord comercial între SUA și China.

"Desigur, China vrea să facă o înţelegere. Mai întâi însă să trateze în mod uman Hong Kong-ul!", afirmă liderul american.

Protestele nu se opresc în Hong Kong, nici după ce autorităţile au reuşit să îi scoată pe protestatari din aeroportul din oraş. Imagini de satelit arată vehicule militare ale armatei chineze staţionate în Shenzen, în apropierea graniţei cu Hong Kong, a relatat CNN.

O echipă a CNN a văzut un număr mare de militari în uniformă ai forţelor de poliţie armată ale Chinei, echipaţi cu scuturi şi bastoane.

Protestele din Hong Kong durează deja de peste două luni. Studenţi, avocaţi, oameni de afaceri, cu toţii au ieşit în stradă pentru a denunţa un proiect de lege controversat. Acesta prevede ca guvernul din Hong Kong să extrădeze suspecţi către țări cu care nu are acorduri în acest sens, inclusiv către China. Oamenii se tem, însă, că autorităţile de la Beijing vor profita şi îi vor vâna pe oponenţii politici ai regimului.

Fostă colonie britanică, Hong Kongul a revenit sub suveranitatea Chinei în 1997, după 157 de ani, și se bucură de un statut special și de autonomie. Hong Kong a fost ocupat gradual de Imperiul Britanic începând cu 1841. În 1898, britanicii au forţat Dinastia Qing, administraţia imperială de la acea vreme a Chinei, să semneze un tratat prin care o mare parte a regiunii Hong Kong a fost cedată Regatului Unit pe o perioadă de 99 de ani. Termenii acestei concesiuni au expirat în 1997, când britanicii au returnat regiunea printr-un tratat care prevede o largă autonomie faţă de Beijing până în 2047. Hong Kong este a patra cel mai dens populată regiune a lumii.

surse: Digi24, CNN, Mediafax

Editare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri