Sari la conținut
News Alert

Donald Trump: Uciderea ambasadorului rus încalcă toate regulile civilizației

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a condamnat asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia și a spus că această crimă a fost comisă de un „terorist islamist radical” și că încalcă „toate regulile civilizației”.

Russian Ambassador Andrey Karlov Shot Dead In Ankara

Foto: Gulliver/GettyImages

Donald Trump transmite, într-un comunicat, condoleanțe familiei ambasadorului Andrei Karlov.

Diplomatul a fost împușcat mortal în timp ce rostea, luni, un discurs la un eveniment organizat la o galerie de artă din Ankara. Asasinul este un tânăr de 22 de ani, fost agent în forțele de securitate timp de doi ani și jumătate. Acesta a strigat în momentul crimei „Nu uitați de Alep” și „Allahu Akbar”. În cele din urmă, a fost ucis, la rândul lui, de forțele de securitate. Mama și sora lui au fost arestate.

La câteva ore după aceea, un individ a tras 7-8 focuri de armă în direcția Ambasadei SUA la Ankara, dar nimeni nu a fost rănit. Poliția a anunțat că a reținut un suspect. 

Într-un mesaj transmis la televiziune, președintele Tayyip Erdogan a spus că e vorba despre o încercare de a submina relațiile Turciei cu Rusia, și-așa puse la încercare de războiul din Siria. 

Șeful statului turc a mai anunțat că a avut o convorbire telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin, cu care a convenit să-și intensifice cooperare în lupta împotriva terorismului. 

La rândul său, Vladimir Putin a convocat o reuniune de urgență la Kremlin și a ordonat sporirea securității la toate misiunile ruse din străinătate. El a promis că „bandiții” care se află în spatele atacului de la Ankara vor plăti. 

Pe de altă parte, autoritățile turce acuză că atacatorul - care fusese anchetat după tentativa de lovitură de stat din iulie - face parte din rețeaua lui Fethullah Gulen, clericul turc care trăiește în SUA.  Ankara consideră că Gulen a pus la cale încercarea din iulie de a-l răsturna de la putere pe Erdogan și a cerut extrădarea lui. Guvernul de la Ankara susține că Gulen, care din 1999 s-a autoexilat în Pennsylvania, a creat o „rețea paralelă” în poliție, armată, justiție și administrație în încercarea de a prelua puterea.

Gulen, fost aliat al lui Erdogan, a negat aceste acuzații. El a condamnat asasinatul de luni, considerându-l un „act de teroare plin de ură”.