Donald Trump vrea să trimită armata pentru a desființa „regiunea autonomă” din centrul orașului Seattle

Data publicării:
Proteste anti-rasism în Seattle
Foto: David Ryder/Getty Images

Primarul din Seattle, democrata Jenny Durkan, susţine că ar fi neconstituţional ca preşedintele Donald Trump să trimită forţele armate pentru a elibera de protestatari un cartier al acestui oraş din statul american Washington, transmite Reuters, citat de Agerpres

La o conferinţă de presă ţinută joi după-masa, Durkan nu a explicat când sau cum îi vor îndepărta autorităţile locale pe cei circa 500 de localnici înarmaţi din cartierul Capitol Hill, care au organizat o tabără improvizată, delimitată de baricade. „Este neconstituţional şi ilegal să trimiţi armata în Seattle. Nu există nicio ameninţare iminentă de invazie în Seattle”, a susţinut şefa municipalităţii, aflată la primul mandat.

Activiştii au ocupat zona de luni, când poliţia a abandonat secţia locală, o decizie despre care oficialii municipali afirmă că a fost luată pentru a reduce tensiunile.

Într-o înregistrare video publicată pe Youtube,  şefa poliţiei din Seattle, Carmen Best, a arătat că nu ea a hotărât abandonarea secţiei. „Aţi luptat câteva zile ca să o apăraţi, v-am cerut să rămâneţi pe poziţie zi şi noapte ca să fiţi loviţi de proiectile, să se urle la voi, să fiţi ameninţaţi şi uneori răniţi”, le-a transmis ea subordonaţilor. Ea a afirmat că districtul Capitol Hill nu poate rămâne sub ocupaţie, dar - ca şi Durkan - nu a precizat cum intenţionează municipalitatea să desfiinţeze tabăra.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Protestatarii au folosit baricadele poliţiei pentru a separa de restul oraşului o aşa-numită „Zonă Autonomă Capitol Hill”.

Trump a declarat joi televiziunii Fox News că „nu vom permite să se întâmple asta în Seattle. Dacă trebuie să intrăm, vom intra”. „Să facă asta guvernatorul. Are militari extraordinari în Gardă Naţională (...) Însă, într-un fel sau altul, se va face. Aceşti oameni nu vor ocupa o parte importantă dintr-un oraş măreţ”, a insistat preşedintele.

Mai multe oraşe mari din SUA au fost afectate de marşuri, manifestaţii şi violenţe de peste două săptămâni, după ce George Floyd, un bărbat de culoare în vârstă de 46 de ani, a murit în timp ce era arestat de poliţia din Minneapolis, statul Minnesota.

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri