Sari la conținut

Donald Tusk, audiat într-o anchetă privind jocuri piramidale

O comisie parlamentară poloneză intenţionează să îl audieze pe preşedintele Consiliului European Donald Tusk, în cadrul unei anchete privind o schemă Ponzi de investiţii, în urma căreia mii de oameni şi-au pierdut economiile. Schema a funcţionat în perioada în care Tusk a fost premier, relatează Reuters.

donald tusk

Întrebată dacă Tusk va fi invitat pentru a fi audiat în Parlament, şefa comisiei de anchetă, Malgorzata Wassermann, a răspuns: „Acesta este un fapt stabilit, este evident”.

Potrivit oficialului, Tusk va fi audiat pentru că a monitorizat indirect forţele de ordine şi serviciile secrete prin intermediul miniştrilor din cabinetul său.

Anunţul vine după ce liderul partidului eurosceptic aflat la putere, Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a avertizat luna trecută că Tusk ar putea fi inculpat.

Schema Ponzi Amber Gold a funcţionat timp de peste doi ani înainte de a se prăbuşi, în 2012. Peste 10.000 de oameni care investiseră au suferit pierderi de sute de milioane de zloţi.

Amber Gold le-a promis clienţilor săi dobânzi fixe, adesea de peste 10% pe ani, dintr-o presupusă achiziţie de aur. În acelaşi timp, compania a investit milioane într-o companie aeriană low-cost.

Amber Gold a deschis reprezentanţe în toată Polonia, inclusiv în apropiere de Banca Centrală şi de Ministerul de Finanţe.

Compania a închiriat inclusiv un panou publicitar imens în centrul Varşoviei, în care promitea „un depozit în aur”, deşi autoritatea de supraveghere financiară a ţării emisese anterior un avertisment în ceea ce priveşste Amber Gold.

Un raport guvernamental din 2014 afirma că extinderea Amber Gold a fost posibilă din cauza „greşelilor şi lipsei de acţiune” a unor instituţii ale statului, care nu şi-au îndeplinit cum trebuie îndatoririle.

Tusk, fost lider al partidului de centru-dreapta, proeuropean, Platforma Civică, a servit ca premier al Poloniei aproape două mandate înainte de a demisiona în 2014 pentru a prelua conducerea Consiliului European.

Mandatul său în UE va expira la sfârşitul lunii mai 2017, dar analiştii se aşteaptă să încerce să obţină un nou mandat.