Două avioane cu salvatori români au ajuns în Turcia. A treia aeronavă este pe drum

Data actualizării: Data publicării:
avioane mapn adana dsu turcia
Două aeronave militare cu salvatori români și tehnica în dotare au ajuns luni seara în Adana, Turcia. Foto: Departamentul pentru Situații de Urgență/ Facebook

ACTUALIZARE 22:17 Două aeronave militare cu salvatori români și tehnica în dotare au ajuns luni seara în Adana, Turcia, pentru a ajuta autoritățile în gestionarea dezastrului umanitar provocat de cutremure. A treia aeronavă a Forțelor Aeriene Române se află în drum spre Adana.

„Cele 2 aeronave militare care au transportat echipa de salvatori români și tehnica aflată în dotare au aterizat în Adana, Turcia‼️

Reamintim că în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, aproape 60 salvatori români( echipe specializate de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD București -Floreasca, echipă formată din personal specializat și echipă canină din cadrul Clubului Câinilor Utilitari) cu tehnică specializată aferentă au plecat astăzi din București în scopul sprijinirii omologilor lor turci.

Echipa de salvatori români a intrat în legătură cu autoritățile turce, aceștia fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin.

Totodată, o a treia aeronavă aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române este în acest moment în drum spre Adana, pentru a completa tehnica de intervenție, indispensabilă echipelor de salvatori”, arată un comunicat de presă al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

--știre inițială--

România trimite în Turcia trei aeronave care vor avea la bord 60 de salvatori, patru câini antrenați pentru căutări după cutremur și șapte tone de echipamente, a declarat șeful DSU Raed Arafat.

Primele informații erau despre două aeronave militare- una de tip C-130 Hercules şi un C-27J Spartan -  aparţinând Forţelor Aeriene Române. Cele două aeronave execută luni o misiune de transport al materialelor şi echipei de salvare RO-USAR, fiind formată din personal specializat de intervenţie din cadrul IGSU, informează Ministerul Apărării Naţionale. Specialiştii vor interveni de urgenţă în sprijinul populaţiei afectate de cutremurul produs luni dimineaţă în Turcia.

Raed Arafat a spus că întâi vor pleca cele două aeronave cu personalul de intervenție și salvare, iar apoi o a treia aeronavă care va transporta restul echipamentelor necesare. Primele avioane vor decola în jurul orei 3, a adăugat el.

"Alarma s-a dat la ora 6 ca echipele să fie pregătite. Am fost a doua echipă acceptată după Olanda pentru trimitere de echipe de căutare – salvare", a precizat șeful DSU.

În total, România trimite 60 de persoane – 52 din partea unității căutare-salvare a IGSU, doi medici și doi asistenți de la SMURD, doi voluntari cu doi câini care au participat la misiuni de acest tip, plus doi câini de la IGSU.

În Turcia vor fi trimise șapte tone de echipamente pentru căutare - salvare, fiind vorba despre corturi pentru cazare, mâncare, deoarece echipele vor trebui să fie independente total 14 zile, a precizat Arafat.

Echipa va fi așteptată de autorități din Turcia care vor stabili unde vor interveni salvatorii români.

Totodată, împreună cu echipa vor pleca și doi ofițeri de legătură de la MAI, unul făcând parte din echipa europeană de protecție civilă.

Aeronavele militare vor decola de la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni cu destinaţia Adana.

Sprijinul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

La întoarcere, una dintre aeronave îi va aduce în țară pe cei zece români – nouă studenți și profesorul coordonator – aflați în Turcia într-o zonă afectată de cutremur, care au cerut ajutor pentru repatriere.

"Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României, care a convocat în această dimineață Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR.

România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență. 

Forțele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare și în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum și în anul 2019, în Albania" a comunicat Ministerul Apărării Naționale.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri