Sari la conținut

Două state arabe îi dau „șah-mat” lui Kim Jong-un pe o resursă vitală regimului de la Phenian

Quatarul și Kuweitul au decis să împiedice eliberarea de noi vize pentru muncitorii nord-coreeni. În următoarele luni aceștia vor fi obligați să părăsească cele două state arabe.

„Aproximativ 1.000 (de muncitori – n.r.) rămân, dar acest număr va scădea pe măsură ce contractele de muncă vor expira. Vizele pentru cetățenii nord-coreeni nu vor fi reînnoite”, au declarat autoritățile guvernamentale de la Doha, transmite Reuters, potritiv Alaraby.

Muncitorii nord-coreeni din afara granițelor sunt considerați o sursă importantă de venituri pentru regimul de la Phenian.

Decizia Qatarului vine după ce Kuweitul a anunțat că va expulza muncitorii din Coreea de Nord și pe ambasadorul nord-coreean din Al-Kuweit.

De asemenea, și autoritățile spaniole i-au cerut, luni, ambasadorului Coreei de Nord la Madrid, Kim Hyok-chol, să părăsească țara până la sfârșitul lunii, în semn de protest față de testele nucleare ale Phenianului, catalogate de către diplomația spaniolă drept o „gravă amenințare la adresa păcii”.

Măsuri similare au fost luate recent de Peru și Mexic.

Președintele american Donald Trump a criticat marți la ONU ''regimul vicios'' nord-coreean, amenințând că va ''distruge total'' Coreea de Nord în cazul unui atac lansat de regimul de la Phenian.

Liderul nord-coreean s-a angajat într-o „misiune sinucigașă”, a declarat președintele american în primul său discurs rostit la Adunarea Generală a ONU, referindu-se la Kim Jong-un cu apelativul „omul-rachetă”.

El a avertizat Phenianul că, în cazul în care Statele Unite vor fi nevoite să se apere sau să-și apere aliații, „nu vom avea altă opțiune decât să distrugem total Coreea de Nord”.

„Omul-rachetă se află într-o misiune sinucigașă pentru el și pentru regimul său”, a spus Trump, subliniind că programul nuclear al regimului nord-coreean „amenință întreaga lume cu o pierdere inimaginabilă de vieți omenești”.

Donald Trump a criticat de asemenea țările care au schimburi comerciale cu Phenianul, printre care și China.