Două țări baltice anunță măsuri după ce Putin a decretat mobilizarea parțială militară

Data actualizării: Data publicării:
armata lituania
Lituania ridică nivelul de alertă al armatei. FOTO: Profimedia Images

Lituania ridică nivelul de alertă al armatei după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia. Totodată, Letonia a transmis că nu îi va primi pe rușii care vor să scape de mobilizare și fug din țară.

Lituania a ridicat nivelul de alertă al forţei de reacţie rapidă a armatei sale "pentru a preveni orice provocări din partea Rusiei", a declarat miercuri ministrul Apărării, Arvydas Anusauskas, după ce Moscova a anunţat o mobilizare militară parţială, relatează Reuters.

"Din moment ce mobilizarea militară a Rusiei se va desfăşura şi în regiunea Kaliningrad, în vecinătatea noastră, Lituania nu poate să privească impasibilă. Forțele noastre de intervenție în caz de urgență ridică nivelul de alertă pentru a preveni orice provocare din partea Rusiei.

De asemenea, luăm în considerare să sporim sprijinul pentru Ucraina și să invităm toți aliații noștri să crească acest sprijin. Agresiunea rusă în Ucraina trebuie oprită. Disperareaa Rusiei pentru mobilizare a Rusiei arată că nu are alte opțiuni de salvare a teritoriilor ucrainene ocupate, așa că apelează la ultima soluție", a scris el pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Totodată, Letonia a anunțat prin vocea ministrului de externe că nu va oferi refugiu niciun cetățean rus care fuge de mobilizare.

"Din motive de securitate, Letonia nu va elibera vize umanitare sau de altă natură acelor cetățeni ruși care evită mobilizarea și nici nu va modifica restricțiile de trecere a frontierei pentru cetățenii ruși cu vize Schengen", a precizat ministrul de externe leton Edgars Rinkevics într-un mesaj publicat pe Twitter.

Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, mobilizare parțială în Rusia și a amenințat din nou cu armele nucleare. El a precizat că mobilizarea acestor forțe civile este efectivă începând cu ziua de azi.

Aproape 300.000 de rezerviști sunt în prezent afectați de acest apel la mobilizare, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. 

Companiile aeriene ruse au primit interdicție să mai vândă bilete bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Doar cei care prezintă dispensă de la Ministerul Apărării. Site-ul căilor ferate rusești se blochează în mod repetat din cauza numărului mare de solicitări. Sute de mii de bărbați vor să cumpere bilete, pentru a fugi din localitățile lor. Cei care au mai mulți bani, zboară din Rusia spre țări precum Turcia, Egipt și Thailanda pentru a sta acolo în perioada mobilizării.  
 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri