Liderii UE au ajuns la un compromis: 90 la sută din importurile petroliere din Rusia încetează până la sfârșitul anului

Data actualizării: Data publicării:
liderii europeni la summitul de la versailles
Imagine de la summit-ul Consiliului European de la Paris, 10 mai 2022. Foto: Profimedia

Liderii Uniunii Europene s-au reunit luni în cadrul unui summit extraordinar pentru a decide dacă noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va include și un embargo asupra importurilor de petrol rusesc, cu excepția livrărilor de țiței prin conducte, informează Reuters.

ACTUALIZARE MARȚI, ORA 1.00. Liderii europeni au ajuns la un acord cu privire la pachetul de sancțiuni, unde chestiunea cea mai sensibilă o reprezenta embargoul asupra petrolului rusesc, anunță Politico. Astfel, până la sfârșitul anului, importurile de petrol rusesc în Uniunea Europeană vor fi reduse cu 90 la sută. 

Celelalte măsuri propuse ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni au fost, de asemenea, aprobate, în special excluderea Sbrebank din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea a trei posturi de televiziune rusești.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a salutat acordul, într-o postare pe Twitter, și a precizat că embargoul se aplică imediat pentru mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind astfel o sursă uriașă de finanțare pentru mașina de război a Kremlinului.

„Presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”, a comentat Charles Michel, care subliniază, printr-un tag, că unitatea UE rămâne  astfel intactă.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat compromisul la care au ajuns liderii europeni și a confirmat că în felul acesta, până la sfârșitul anului, se va renunța la importurile de petrol din Rusia în proporție de 90 la sută.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz subliniază că unitatea UE a fost menținută. „Am convenit asupra unor noi sancțiuni de mare amploare împotriva Rusiei. Va exista un embargo asupra marii majorități a importurilor de petrol rusesc”, a scris cancelarul pe Twitter.

Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Aceasta a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE la adresa Rusiei.

Consumul intern al Ungariei, care nu are ieşire la mare, depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujba.

Modificări propuse la textul concluziilor, pentru a ține seama de cerințele Ungariei

Actualizare 23:40 Un nou text pentru concluzii le-a fost prezentat spre examinare liderilor UE, în încercarea de a răspunde ultimelor cerințe ale Ungariei în privința sancțiunilor, scrie Politico.eu, care a văzut acest draft.

Noul text arată, în legătură cu propunerea referitoare la embargoul asupra petrolului rusesc, că liderii europeni (Consiliul European) trebuie să o finalizeze și să o adopte fără întârziere, asigurând o bună funcționare a pieței unice a UE, o concurență loială, solidaritate între statele membre și condiții de concurență echitabile în ceea ce privește eliminarea treptată a dependenței de combustibilii fosili din Rusia”.

În cazul unor întreruperi bruște ale aprovizionării, vor fi introduse „măsuri de urgență pentru a asigura securitatea aprovizionării”, menționează proiectul de concluzii.

„Consiliul European va reveni cât mai curând posibil asupra chestiunii exceptării temporare de la embargo a țițeiului livrat prin conducte”, se precizează în draft.

Discuții constructive

Actualizare 23.30 Ministrul pentru Europa al Irlandei, Thomas Byrne, a declarat că este „rezonabil de optimist” că un acord privind sancțiunile impuse Rusiei în domeniul petrolului este posibil luni seara.

Ministrul a declarat reporterilor că a vorbit cu liderul irlandez Micheal Martin în timpul unei pauze la summitul liderilor UE și a aflat că a existat o „dispoziție foarte constructivă” în cadrul întâlnirii, iar „oamenii vor să rezolve acest lucru”.

Unele țări din UE, a recunoscut Byrne, „au cu siguranță probleme", dar a insistat: „Cred că oamenii vor să se rezolve problema în cel mai bun mod posibil".

Zelenski face o pledoarie pentru unitate în fața liderilor europeni

Actualizare 23:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat luni seara prin videoconferință liderilor europeni reuniți la Bruxelles într-o sesiune extraordinară și le-a cerut să adopte urgent noul pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei arătând că 74 de copii ucraineni au murit în cele 52 de zile scurse de când UE a adoptat precedentele sancțiuni.

„Europa trebuie să-şi arate forţa. Pentru că Rusia înţelege doar forţa ca argument. (...) Este timpul ca voi să nu fiţi divizaţi, să nu fiţi fragmentaţi, ci un tot întreg”, a declarat Zelenski.  „Doar prin cea mai mare unitate se vor putea găsi răspunsuri eficiente la tot ce face Rusia împotriva noastră şi împotriva voastră”, a subliniat preşedintele Ucrainei. El a avertizat că Rusia nu vrea să vadă o UE unită, ci „27 de state divizate, 27 de bucăţi care nu se pot uni”.

Orban: Politica în privința conductelor trebuie discutată de lideri

Actualizare 22:30 Următoarea discuție despre ce se va întâmpla cu petrolul din conducte ar trebui să aibă loc la nivelul liderilor, pentru că problema este una „foarte politică”, le-a spus premierul ungar liderilor prezenți la summit, în condițiile în Viktor Orban s-a arătat deranjat înainte de reuniune de inițiativele luate de Comisia Europeană în acest sens, au declarat doi diplomați citați de Politico.

Unii oficiali și diplomați UE sunt de părere că dubiile în legătură cu embargoul asupra petrolui rusesc sunt în principal de natură tehnică și ar putea fi rezolvate de specialiști, dar premierul Ungariei pare să-i contrazică.

Viktor Orban se opune în continuare actualului plan de compromis în privința celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, chiar dacă acesta include o excepție pentru petrolul rusesc importat prin conducte. Orban vrea asigurări că Ungaria va putea în continuare să cumpere petrol, dacă livrările ruse prin oleoduct vor fi întrerupte.

În cazul în care Orban insistă asupra poziției sale, conform căreia liderii sunt cei care trebuie să rezolve problema, asta ar însemna că sancțiunile vor fi amânate cel puțin până la următorul Consiliu European, din 22 și 23 iunie.

Citiți și: Klaus Iohannis: Speculațiile că se rupe unitatea UE sunt alimentate de narativul rusesc

Slovacia susține propunerea de compromis, dacă i se oferă garanții

Actualizare 21:00 Prim-ministrul slovac Eduard Heger a declarat că va susține embargoul impus de UE asupra petrolului rusesc, dacă Slovacia poate obține petrol de la vecinii săi în cazul unor întreruperi ale aprovizionării.

„Susținem pe deplin alternativele pentru petrolul și gazele rusești - pe de altă parte, avem nevoie de ajutorul partenerilor noștri”, a declarat el la sosirea la summitul Consiliului European de luni.

„Am fost întotdeauna un partener de încredere în ceea ce privește tranzitul de petrol și gaze”, a adăugat el. „Acum, în caz de urgență, vom avea nevoie de același lucru din partea partenerilor din jurul nostru care au acces la mare”, a arătat el.

Heger a mai spus că a vorbit cu premierul ungar Viktor Orban înainte de summit, în încercarea de a-l determina pe liderul maghiar să sprijine embargoul petrolier.

„I-am spus că unitatea este foarte importantă, am încercat să îl conving să ni se alăture”, a spus Heger. „Am subliniat faptul că banii dați pentru petrolul și gazele rusești finanțează agresiunea rusă în Ucraina”, a punctat el.

Premierul Poloniei: Am făcut oare tot ce am putut?

Actualizare 20:00 Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a venit la reuniunea specială a liderilor UE cu un mesaj puternic de unitate în jurul interdicției petrolului rusesc.

„Trebuie să ne punem o întrebare, dacă am făcut totul pentru a pune capăt acestui război cât mai curând posibil și pentru a-l încheia într-un mod victorios”, a declarat el, la sosirea la summit.

Morawiecki a adăugat că „solicitarea de bază” a Poloniei este ca UE să nu mai cumpere petrol din Rusia.

„Încercăm să construim un consens în jurul acestei chestiuni”, a spus el. „Înțelegem că există țări care nu au acces la mare și de aceea sunt dependente de conducte. Avem soluții speciale pentru ele”, a adăugat Morawiecki. Varșovia, a arătat el, va cere un mecanism de compensare care să creeze condiții de egalitate.

Poziția României la summitul UE: Sprijină sancțiunile, dar vrea o „clauză de solidaritate”

Actualizare 19:30 România sprijină un nou pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol împotriva Rusiei, dar este favorabilă includerii unei „clauze de solidaritate”, în cazul în care „se întâmplă ceva”, a declarat luni președintele Klaus Iohannis, explicând că asta ar însemna ca statele membre şi Comisia Europeană să ia de urgenţă măsuri pentru veni, de exemplu, în sprijinul României, în cazul în care s-ar întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre.

El a mai spus că textul de concluzii care este acum pe masa liderilor europeni este un text la care România a contribuit semnificativ.

Președintele Klaus Iohannis recunoaște că discuțiile de la acest consiliu european special, care ar trebui să adopte un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, sunt „complicate”, pentru că multe economii europene depind de materii prime importate din Rusia.

„Avem în această seară o temă foarte complicată, evident legată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Discutăm Ucraina din mai multe puncte de vedere. (...) Este vorba însă și de deja aproape renumitul al șaselea pachet de sancțiuni, pachet de sancțiuni care aici la Bruxelles se discută deja de câteva săptămâni, este vorba de un pachet de sancțiuni pe gaz și petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime. Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară”, a arătat șeful statului.

„Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancțiuni, dar pentru a nu fi surprinși de evoluții, am insistat să fie cuprinsă o așa-numită clauză de solidaritate în text și voi insista ca această clauză să rămână, însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia de urgență măsuri pentru a veni, de exemplu în sprijinul nostru în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a anunțat președintele Iohannis.

Actualizare 18:00 Liderii UE sosesc la summit. Vor avea mai întâi o discuție despre Ucraina, apoi președintele Volodimir Zelenski li se va adresa prin legătură video. 

Viktor Orban acuză un „comportament iresponsabil” al Comisiei Europene

Înaintea reuniunii, premierul Viktor Orban încă nu era convins să accepte sancțiunile UE. El refuză în continuare să susțină propunerea de interzicere a achizițiilor de petrol rusesc, în ciuda clauzei speciale pentru Budapesta.

Orban a declarat că propunerea este „o soluție bună pentru Ungaria”, dar a insistat că Budapesta are în continuare nevoie de „garanții” că va putea să se aprovizioneze cu petrol din alte surse, în cazul în care Ucraina ar întrerupe fluxul prin conducte.

Pe de altă parte, el s-a arătat deranjat că Executivul european a propus interzicerea petrolului rusesc înainte de a avea sprijinul deplin al tuturor țărilor UE.

„Ne aflăm într-o situație foarte dificilă, practic din cauza comportamentului iresponsabil al Comisiei”, a acuzat el, citat de Politico. „Propunerea nu a fost negociată în mod corespunzător cu statele membre”, a arătat Viktor Orban.

Scepticism înaintea summitului

Actualizare 16:45 Liderii UE nu vor reuși să ajungă la un acord în ceea ce privește impunerea unui embargo asupra petrolului rusesc în Europa, informează Reuters, care citează mai mulți oficiali europeni.

Liderii europeni vor agrea, cel mai probabil, asupra ideii impunerii unui embargo, dar detaliile și deciziile „dure” vor fi adoptate mai târziu.

„Încă nu am ajuns acolo”, a declarat Ursula von der Leyen.

Următorul summit al liderior UE este programat în perioada 23-24 iunie.


Știre inițială:

Propunere: embargo asupra petrolului importat din Rusia, cu excepția celui primit prin conducte

Liderii UE nu au reușit încă să ajungă la o decizie unanimă în privința detaliilor legate de ce anume trebuie să includă „embargo petrolier” în cazul Rusiei.

Întrebarea esențială este, după cum s-a exprimat un diplomat european: „Despre ce o să vorbim?”.

„Consiliul European este de acord ca al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei să acopere petrolul nerafinat (țiței) și produsele petroliere pe care Rusia le livrează Statelor Membre, cu o excepție temporară în cazul livrărilor de țiței prin conducte”, se arată în ultimul draft redactat de către liderii UE, consultat de Reuters.

De asemenea, conform draftului, cele 27 de state membre UE urmează să „discute subiectul exceptării temporare în cazul livrărilor de petrol nerafinat prin conducte cât mai repede posibil”.

A trecut aproape o lună de zile de când președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propunea interzicerea totală a petrolului rusesc din Europa.

„Va fi o interdicție totală a importurilor de petrol rusesc, pe calea apei și prin conducte, brut și rafinat”, declara atunci oficialul UE în Parlamentul European.

Planul era ca Europa să treacă printr-o tranziție „organizată” prin care să renunțe la țițeiul rusesc în termen de șase luni și a produselor rafinate până la finalul anului 2022. Totuși, opoziția făcută în special de Ungaria a ținut pe loc cel de-al șaselea pachet de sancțiuni UE.

Editor : L.P. | M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri