Dramele spaniolilor săraci, văzute de omul care le aduce vești proaste: „Avem un ordin judecătoresc. Vă rog să deschideți ușa!”

Data actualizării: Data publicării:
evacuat spania bolnav - captura video
Un bărbat din Spania care a ocupat abuziv o clădire aparținând unei bănci va fi evacuat forțat Foto: captură video

În multe țări activitatea cotidiană e paralizată. Spania este grav afectată de COVID-19, așa că guvernul a decretat șase luni de stare de urgență. Această decizie a înfuriat mai multe comunități, inclusiv pe cea din Madrid, unde oamenii au protestat violent față de noile restricții. Furia spaniolilor e dublată de îngrijorare. Pentru cine se chinuiește să supraviețuiască de la o zi la alta, viitorul e întunecat. Locuitorii din orașe precum Barcelona se confruntau deja cu o rată record a șomajului și costuri mari pentru chirii, reminiscențe ale crizei economice de acum 10 ani. Pandemia a exacerbat toate aceste probleme. Paco Grasa Martinez este executor judecătoresc și se ocupă de evacuări. Este o meserie în egală măsură epuizantă și periculoasă. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

El e omul care aduce vești proaste: „Avem un ordin judecătoresc. Vă rog să deschideți ușa!”

Paco Grasa Martínez lucrează în zona L’Hospitalet din Barcelona. Slujba lui este să evacueze forțat oamenii din case. Pandemia de coronavirus este o perioadă aglomerată pentru el, fiindcă rămași fără venituri, tot mai mulți oameni nu mai pot plăti chiria.

- Avem un ordin judecătoresc. Trebuie să plecați chiar azi.

- De ce nu am fost anunțați? întreabă chiriașii.

Proprietarul apartamentului vrea ca locatarii să plece. Iar legea e de partea lui.

- Și ce facem acum? întreabă chiriașii.

- Îmi vreau apartamentul înapoi. Îl vreau pentru fiul meu. Vreau să locuiască el aici, spune proprietarul.

Yalele sunt schimbate imediat.

Proprietar: „Nu am niciun fel de compasiune pentru ei!”

Instanțele au mult de lucru în această perioadă, în special la solicitarea proprietarilor persoane fizice. Când e vorba de bănci sau companii, procesele pot dura mai mult.

„Proprietarul are ultimul cuvânt. Dacă este dispus să le mai dea două zile de răgaz, nu e nicio problemă. Dar dacă îi vrea plecați azi, nu au ce face. Totul depinde de el”, explică Paco Grasa Martinez, executor judecătoresc.

„Dacă apartamentul ar fi aparținut unei bănci, situația era alta. Dar când proprietarul este cineva care a lucrat zeci de ani pentru a face această investiție, lucrurile stau cum le vedeți. Nu am niciun fel de compasiune pentru ei” - spune Jose Luis Garcia, proprietarul apartamentului din care vor fi evacuați chiriașii.

Problema locuințelor din Spania nu are nimic nou: chirii mari, venituri mici. În timpul crizei financiare de acum câțiva ani, mulți oameni nu și-au putut plăti ipotecile și casele au fost recuperate de bănci. Acum pandemia a născut altă criză, pe care Paco Grasa Martinez o cunoaște foarte bine: „Oamenii care se descurcau greu înainte au ajuns acum la fundul sacului. Au avut contracte de muncă nesigure și acum și-au pierdut locul de muncă. Nu mai au din ce să achite chiria” - explică executorul judecătoresc. 

„Odată, cineva a pornit gazul pentru a încerca să provoace o explozie”

Criza locuințelor e ilustrată cum nu se poate mai bine de cele ce urmează. Clădirea aparține unei bănci și acum e ocupată ilegal. Așa că Paco a cerut ajutor: Am nevoie de un echipaj de poliție. Cei care ocupă ilegal clădirea nu vor să deschidă.

„Am fost amenințați cu moartea. Odată, cineva a pornit gazul pentru a încerca să provoace o explozie. E o muncă periculoasă. Și atunci apelăm la poliție”, explică Paco Grasa Martinez.

Paco îi cunoaște deja foarte bine pe agenții de poliție.

- Salut, ce mai faceți? Iar sunt personajul negativ, le spune Paco polițiștilor.

Agenții sparg ușa metalică de la intrarea blocului. Poliția o ia înainte să vadă care e situația.

Bolnav, unul dintre locatari e încă înăuntru. Restul au fugit.

„M-am săturat să trăiesc așa. N-am pe nimeni și am pierdut totul”, spune bărbatul.

„Eu reprezint legea. Întotdeauna e cineva care are de pierdut, dar până la urmă așa e legea firii. A fost pronunțată o hotărâre judecătorească. Asta e legea. Nu am nimic pe conștiință”, spune executorul judecătoresc.

Locatarul abuziv refuză să plece de bunăvoie, așa că e luat de poliție.

Paco a văzut multă nefericire și sărăcie prin prisma slujbei, ceea ce îl face și mai conștient de cât de norocos este. Bărbatul de 52 de ani are propriul apartament. Nu plătește nici chirie, nici rată la bancă.

„Când ți se spune de patru ori că vei fi evacuat și tu nu-ți cauți locuință, atunci....”

La câteva străzi distanță a fost chemat să evacueze o tânără din Republica Dominicană, care a născut în urmă cu doar 2 săptămâni.

„Nu mă descurc. Unde să mă duc cu bebelușul?” - spune Caterine Perez Vargas.

Un grup de activiști e aici pentru a o sprijini. Tot ce poate face Paco este să încerce să mai tragă de timp.

Totul depinde de proprietar. Ultima speranță a femeii e să încerce să-l convingă la telefon.

„Știți că sistemul de asistență socială nu funcționează acum. Singura modalitate de a obține un alt apartament ar fi să vă baricadați în Primărie” - îi spune un bărbat.

Proprietarul este de acord ca femeia să rămână încă șase săptămâni în locuință. Dar după aceea trebuie să plece. Situații ca acestea încă îl mâhnesc pe Paco, chiar și după 12 ani de muncă.

„Au fost multe ocazii în care a trebuit să strâng din dinți și să merg mai departe. Dacă ar fi fost după mine, aș fi cedat la vederea atâtor necazuri. Dar și când ți se spune de patru ori că urmează să fii evacuat, iar tu nu ai căutat o locuință nouă... după o lungă perioadă de timp înveți unde să tragi linia”, spune executorul judecătoresc.

Paco a avut azi opt evacuări, toate în cartierul său. Știe că numărul va continua să crească pe măsură ce pandemia se prelungește.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri