Drapelul Finlandei a fost arborat în premieră la sediul NATO: "Era nealinierii militare din istoria noastră se încheie"

Data publicării:
Steagul Finlandei este arborat în fața sediului NATO din Bruxelles în ziua în care această țară a aderat la Alianță, pe 4 aprilie 2023.
Drapelul Finlandei a fost arborat în premieră la sediul NATO. Foto: Profimedia Images

Drapelul Finlandei a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO din Bruxelles, în cadrul unei ceremonii la care au participat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, preşedintele Finlandei, Sauli Niniisto, miniştri de externe ai statelor aliate, ambasadorii şi reprezentanţii militari ai ţărilor membre.

Drapelul Finlandei, o cruce albastră pe fond alb, a fost arborat în premieră alături de cele ale celorlalte 30 de state membre, între cele ale Estoniei şi Franţei, urmând principiul ordinii alfabetice, informează Agerpres.

"Timp de aproape 75 de ani, această măreaţă alianţă a apărat naţiunile noastre şi continuă să o facă şi în prezent. Dar războiul s-a întors în Europa şi Finlanda a decis să se alăture NATO şi să facă parte din cea mai de succes alianţă", a declarat Jens Stoltenberg la ceremonie.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a salutat marţi "o nouă eră" după intrarea în NATO a ţării frontaliere cu Rusia, după decenii de neutralitate forţată de Moscova şi apoi de nealiniere.

"Era nealinierii militare din istoria noastră se încheie. O nouă eră a început", a declarat şeful statului Sauli Niinisto, înainte ca drapelul finlandez să fie ridicat în faţa sediului NATO din Bruxelles.

Ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a încheiat procesul de aderare cu mai puţin de o oră înainte de ceremonia de arborare a drapelului, înmânându-i instrumentul de aderare secretarului de stat american Antony Blinken la sediul NATO din Bruxelles.

Mai târziu, Antony Blinken a dat publicităţii un comunicat în cadrul căruia s-a declarat "mândru" să primească Finlanda în NATO.

"Când (Vladimir) Putin a lansat războiul său brutal de agresiune împotriva poporului ucrainean, el credea că poate să divizeze Europa şi NATO. S-a înşelat. Astăzi suntem mai uniţi ca niciodată", a declarat Blinken într-un comunicat.

"Mă bucur să primesc Finlanda în NATO ca al 31-lea aliat", a mai afirmat Blinken, promiţând că va continua să apere "fiecare centimetru" din teritoriul Alianţei.

Intrarea Finlandei în NATO coincide cu împlinirea a 74 de ani de la semnarea documentului fondator al NATO, Tratatul de la Washington, la 4 aprilie 1949.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri