Dreptul la avort, abrogat în SUA prin decizia Curții Supreme

Data actualizării: Data publicării:
Supreme Court Abortion
Imagine sugestivă cu o femeie care poartă amprente roșii pentru a reprezenta violența împotriva femeilor, în timp ce se alătură demonstranților în semn de protest în fața Curții Supreme a SUA, marți, 3 mai 2022, la Washington, după ce un proiect de lege apărut public în urma unei scurgeri de date sugerează că Curtea Supremă a SUA ar putea fi gata să răstoarne cazul de referință Roe v. Wade din 1973, care a legalizat avortul la nivel național. Foto: Profimedia Images

Milioane de femei din SUA se pregătesc să-și piardă dreptul legal la avort, după ce Curtea Supremă a anulat hotărârea Roe v. Wade, notează BBC News.

Instanța supremă a SUA a revocat decizia Roe v Wade, după ce la începutul lunii mai  o scurgere de informații fără precedent a sugerat că este în favoarea acestui lucru.

Hotărârea va transforma drepturile la avort în Statele Unite, statele individuale putând acum să interzică procedura de avort. Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții privind întreruperile de sarcină.

Treisprezece state federale au adoptat deja așa-numitele legi declanșatoare, care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme. 

În total, accesul la avort este de așteptat să fie întrerupt pentru aproximativ 36 de milioane de femei aflate la vârsta reproductivă, potrivit cercetărilor de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care oferă ajutor pentru întreruperile de sarcină.

Această decizie nu face ca întrerupările de sarcină să fie ilegale, ci readuce Statele Unite la situația în vigoare înainte de emblematica hotărâre „Roe v. Wade” din 1973, când fiecare stat era liber să le autorizeze sau nu.

Citește și: Dreptul la avort este din nou pus în pericol. Cum arată starea posibilității întreruperilor de sarcină în întreaga lume

New York Times scrie că după anularea hotărârii „Roe v, Wade”, avortul va fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane.

„Constituția nu face referire la avort și niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept”, a scris judecătorul Samuel Alito în numele majorității. „Roe v. Wade a fost total nefondată de la început și trebuie respinsă”, a adăugat acesta. „Este timpul să întoarcem problema avortului la aleșii poporului în parlamentele locale”, a mai spus judecătorul conservator. 

În statele în care opiniile cu privire la avort sunt strâns împărțite, precum Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, legalitatea procedurii ar putea fi determinată în funcție de alegeri. În altele, hotărârea poate declanșa o nouă rundă de bătălii legale, inclusiv dacă persoanele pot pleca din stat pentru avort sau pot comanda medicamente pentru avort prin servicii poștale.

_125608355_3fae792e-f410-4f3e-a418-9ecb1711a026
Hartă cu statele federale din SUA și dreptul la avort. Captură foto: BBC News.com

Cazul Roe v. Wade

În Statele Unite, avortul a fost autorizat printr-o celebră hotărâre a Curții Supreme a SUA („Roe v. Wade”) din 1973, care eliminat majoritatea restricțiilor plasate asupra avortului.

Potrivit platformei juridice americane Oyez.org, Norma McCorvey, femeia identificată în documentele juridice sub pseudonimul Jane Roe, a intentat un  împotriva lui Henry Wade, procurorul șef al districtului Dallas din statul american Texas.

Cazul reclama legea texană ce interzicea avortul cu excepția unui ordin venit din partea medicilor pentru a salva viețile femeilor. Avocații femeii au argumentat că legile statului Texas limitau în mod neconstituțional dreptul femeilor de a-și decide în privat viețile – drept, de altfel, garantat de amendamentele 1, 4, 5, 9 și 14 din Constituția SUA.

Trei ani mai târziu, cazul a ajuns în fața judecătorilor Curții Supreme, care au decis în favoarea dreptului la avort. Aceștia au argumentat că dreptul femeilor la avort este protejat de Constituția Statelor Unite, iar femeile au libertatea de a alege să avorteze fără ca Guvernul american să aibă dreptul să intervină excesiv într-o asemenea situația.

Decizia judecătorească a stârnit controverse și nenumărate încercări de răzvrătire venite din partea politicienilor conservatori, care au încercat să o anuleze prin tot felul de legi adoptate pe plan local.

Conform Organizației Istoricilor Americani, în martie 2016, fostul președinte american, Donald J. Trump – pe atunci doar candidat nominalizat din partea Partidului Republican – a susținut că femeile care avortează ar trebui pedepsite dacă avorturile ar deveni ilegale în Statele Unite.

Demonstrations at Supreme Court over Roe v. Wade, Washington, United States - 03 May 2022
O femeie protestează în fața Curții Supreme din Washington, la doar câteva ore după ce Politico a raportat că judecătorii de la Curtea Supremă se pregătesc să anuleze legea Roe v. Wade. Foto: Profimedia Images

Trump și-a retras ulterior afirmația, însă nu a ezitat să participe în 2020 de la un marș împotriva avortului, devenind astfel primul președinte american care lua parte la o asemenea mișcare. Cu doar trei ani înainte de participarea lui Trump, vicepreședintele său, Mike Pence, – un evanghelic declarat – făcea același lucru. Deși Trump nu a propus o legislație anti-avort în acest sens, curentul inițiat de fostul președinte american a dus la încurajarea mai multor politicieni republicani, care au început să adopte legislații anti-avort în statele fiecăruia.

BBC News scria la începutul lui 2020 că la nivelul anului 2019 aproximativ 17 state americane adopteau o formă sau alta de restricționare a avortului.

Într-o întorsătură ironică a istoriei, Texasul s-a aflat din nou în centrul unei dispute privind avortul după ce Curtea Supremă a refuzat în septembrie 2021 să blocheze o lege adoptată de legiuitorii acestui stat din sudul SUA care interzice întreruperile de sarcină după 6 săptămâni. Concret, avortul este interzis după ce bătăile inimii embrionului sunt detectate. Singura excepție este urgența medicală.

După ce la Casa Albă a ajuns o administrație democrată, favorabilă dreptului la avort, mișcarea anti-avort în rândul politicienilor republicani, intrați în opoziție, s-a amplificat.

Citește și: Joe Biden le spune americanilor să apere dreptul la avort la vot, după informațiile că acesta ar urma să fie eliminat de Curtea Supremă

New York Times consemnează că în februarie 2022, guvernatorul Floridei Ron DeSantis a semnat o lege ce interzice majoritatea avorturilor după primele 15 săptămâni de sarcină. Legea va intra în vigoare la 1 iulie 2022 și e modelată după o lege similară din statul american Mississippi. Pe 21 aprilie, un judecător a blocat temporar legea promovată de DeSantis.

În Oklahoma, politicienii au votat deja în favoarea unui proiect ce interzice avorturile după numai 6 săptămâni de sarcină. În cazul în care Curtea Supremă ar respinge oficial Roe v Wade, legea din Oklahoma ar putea deveni realitate, iar acest lucru ar duce la o reducere drastică a ratei avortului în rândul femeilor.

Guvernatorul republican al Oklahomei, Kevin Stitt, a semnat ulterior o lege ce interzice aproape definitiv dreptul la avort, mai puțin în cazul în care viața femeii însărcinate este pusă în pericol. Incriminarea avortului aduce cu sine o pedeapsă de 10 ani în închisoare și o amendă de 100.000 de dolarii.

Institutul Guttmacher estimează că 58% din femeile cu capacitate reproductivă din SUA trăiesc în state americane ostile mișcării pro-avort.

Dreptul la avort în lume 

Potrivit Centrului pentru Drepturile Reproductive, o organizație globală de advocacy citată de revista TIME, există 24 de țări în lume în care avortul este complet interzis în acest moment. Acestea includ state precum Andorra și Malta în Europa, El Salvador și Honduras în America Centrală, Senegal și Egipt în Africa și Filipine și Laos în Asia. Aproximativ 90 de milioane de femei ajunse la vârsta posibilității de reproducere trăiesc în țări care interzic complet avortul.

Captură de ecran din 2022.05.04 la 17.21.14
Harta dreptului la avort. Captură foto: reproductiverights.org

Alte țări care interzic avortul mai sunt Congo, Djibouti, Guineea-Bissau, Madagascar, Republica Democrată Congo, Nicaragua, Surinam, Haiti, Republica Dominicană sau statul insular Palau din Oceania.

Activiștii și militanții din multe dintre aceste țări continuă să lupte pentru a reduce restricțiile privind avortul. Legile dure din El Salvador, care au fost introduse în 1998 după o campanie din sectoarele conservatoare ale Bisericii Catolice, au condus la situația în care zeci de femei să fie găsite vinovate de „omucidere calificată”, chiar și în cazuri de avort spontan. În martie 2022, mii de femei din El Salvador au protestat pentru a cere încetinirea interdicției pentru a permite avorturile în cazuri de viol, când fătul nu este viabil pentru o femeie sau dacă viața femeii este în pericol.

Avortul este accesibil doar în caz de pericol pentru viața mamei în Coasta de Fildeș, Libia, Uganda, Sudanul de Sud, Irak, Liban, Siria, Afganistan, Yemen, Bangladesh, Birmania, Sri Lanka, Guatemala, Paraguay sau Venezuela, scria în septembrie anul trecut cotidianul francez Le Parisien.

În Brazilia, accesul la avort este, de asemenea, foarte limitat, în cazurile de viol, risc pentru mamă sau malformații grave ale fătului.

Citește și: Germania a abrogat o lege a avortului care data din perioada nazistă

 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri