„Drogul pentru săraci” face ravagii: e ieftin, dar puternic ca heroina și are efecte devastatoare

Data actualizării: Data publicării:
droguri saraci -focus

Europa este, se pare, într-o stare de „euforie artificială”. Niciodată n-au fost atât de multe droguri pe piaţă. Consumul de cocaină, de exemplu, e la un nivel-record. Şi există o adevărată avalanşă de droguri ieftine. Le poţi cumpăra, în pachete minuscule, cu doar câţiva euro. Şi amestecul poate include ierburi uscate, cu un coctail de substanţe chimice. Sunt puternice şi provoacă dependenţă extrem de rapid şi de uşor. Rezultatul? Atacuri de panică, ameţeală, palpitaţii şi chiar pierderea vieţii. Unul dintre locurile greu lovite de această epidemie e cel de-al doilea cel mai mare oraş din Grecia, Salonic. Ne-am întâlnit, aici, cu un tânăr care obişnuia să se drogheze şi care e hotărât acum să înţeleagă cauzele acestei probleme şi să găsească o soluţie. Dar nu e optimist. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Când se lasă întunericul peste Salonic, traficanţii de droguri umplu parcurile oraşului. Mulţi dintre ei sunt tineri imigranţi, lucrând pentru „baroni” ai drogurilor greci sau albanezi. Substanţele pe care le vând devin tot mai ieftine şi mai periculoase, aşa cum e cazul tot mai popularului Potpourri, cunoscut şi drept „marijuana sintetică”: ierburi acoperite cu substanţe chimice sintetice.

Kyriakos Karakyriazis a fost şi el dependent de droguri. În prezent, e asistent social şi-i ajută pe tinerii drogaţi să scape de dependenţă. E alarmat de drogurile care se consumă în prezent în oraşul său. Şi vrea să afle mai mult despre acestea.

Se întâlneşte cu un vechi prieten, care încă activează pe scena drogurilor din Salonic. Acesta îi vorbeşte despre un drog numit Sisa - o versiune ieftină a crystal meth. Şi explică pericolele pe care le prezintă Potpourri:

- E puternic?

- E ca heroina.

- Şi cât costă?

- Doar 20 de euro punguţa. Am jurat să nu mă mai ating în veci de aşa ceva. Mama m-a găsit odată, când eram „dus”, după ce-l luasem, şi a crezut că am murit, povestește consumatorul.

Consumul de droguri în Grecia e în creştere. Mulţi atribuie acest lucru ratei şomajului, de aproape 40%, în rândurile tinerilor greci.

„Mulţi utilizatori de droguri au probleme psihice. Le pasă doar de faptul că drogul e ieftin, nu şi de ce conţine”, spune Kyriakos Karakyriazis, asistent social.

Karakyriazis vrea să afle mai multe despre tot mai cunoscutul drog Potpourri. A auzit că se vinde chiar în unele prăvălii, pe sub tejghea. La urma urmei, e un amestec de substanţe care sunt disponibile în mod legal, cum ar fi arome artificiale.

Drogul care creează iluzia puterii

Acesta este motivul pentru care Fedon Kaloterakis, expert în droguri, îndeamnă autorităţile din Grecia să ia măsuri. Spune că ţara se confruntă cu o epidemie de Potpourri şi Sisa.

„Sunt droguri care creează dependenţă puternică, deoarece consumatorul şi le doreşte tot mai mult, din cauza tăriei lor. E o substanţă care pare să-ţi dea putere, spre deosebire de heroină, care acţionează ca un sedativ şi te deprimă. Deci acest aspect face ca aceste două droguri să fie foarte atractive”, explică Fedon Kaloterakis, de la Centrul KETHEA pentru ajutorarea dependenţilor de droguri.

Efectele catastrofale ale Potpourri şi Sisa se văd cu ochiul liber pe străzile Salonicului. În unele părţi ale oraşului, localnicii se tem acum foarte tare să iasă din casă după lăsarea întunericului. Şi unii proprietari de magazine spun că drogaţii le dăunează afacerilor.

Se atacă între ei cu pietre, cu bâte şi cu cuţite. Şi nu doar oamenii care vor să traverseze această piaţă se simt ameninţaţi şi în nesiguranţă. Şi proprietarii de magazine, ca noi, sunt în pericol mortal. Am auzit de drogurile acelea noi şi ieftine. Aici, în acest cartier studenţesc, le consumă mulţi”, spune proprietarul unui magazin.

Poliţia încearcă să pună mâna pe un traficant local. Noul guvern conservator al ţării vrea să pună capăt traficului cu droguri. Pe străzi sunt mai multe patrule de poliţie şi numărul arestărilor a crescut. Adesea, însă, traficanţii suspectaţi au prea puţine droguri la ei ca să poată fi condamnaţi.

Karakyriazis a făcut rost de un pachet cu drogul Potpourri. Seamănă cu marijuana, dar e mult mai periculos. Zece doze costă cam 20 de euro.

„Acest drog poate fi produs de oricine are cunoştinţe elementare de chimie. Va avea un impact major şi va distruge viaţa multora. Încă nu ştim destule despre efectele sale pe termen lung asupra dependenţilor”, spune Kyriakos Karakyriazis, asistent social.

Se pare însă că marilor traficanţi nu le pasă câtuşi de puţin de acest lucru. Noapte după noapte, cărăuşii lor ies pe străzile Salonicului.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri