Duelul verbal care a aprins spiritele la Adunarea Generală a ONU

Data actualizării: Data publicării:
rohani

Adunarea Generală a ONU a fost marţi teatrul unui contact frontal între preşedintele american Donald Trump, care a îndemnat la izolarea regimului „corupt” de la Teheran, şi omologul său iranian Hassan Rohani, care l-a acuzat că vrea să-l răstoarne, relatează AFP, citată de News.ro.

World Leaders Address The UN General Assmebly
Foto: Guliver/GettyImages

Președintele SUA a optat, la Tribuna ONU, pentru un ton în general mai puţin agresiv ca în 2017.

Într-un contrast evident faţă de prima sa alocuţiune, când a ameninţat cu „distrugerea totală” a Coreei de Nord, el a lăudat dialogul „îndrăzneţ” ammorsat cu regimul izolat în vederea „denuclearizării” acestuia.

Într-o declaraţie care era de neimaginat mult timp în gura preşedintelui Statelor Unite, el a mers până la a lăuda „curajul” celui mai puternic om de la Phenian, Kim Jong Un, pe care l-a ironizat în urmă cu un an numindu-l „Rocket Man" (omul-rachetă).

Fără întâlnire

Fără să constituie o surpriză, Iranului, pe care l-a catalogat drept o „dictatură coruptă”, i-a rezervat săgeţile cele mai ascuţite.

„Nu putem să permitem principalului susţinător al terorismului în lume să deţină armele cele mai periculoase de pe planetă” sau să „ameninţe America” ori Israelul, a subliniat el. „Cerem tuturor naţiunilor să izoleze regimul iranian atât timp cât agresiunea sa continuă” şi „să susţină poporul iranian”, a adăugat el.

Intervenind un pic mai târziu de la aceeaşi tribună a marii reuniuni anuale, omologul său iranian a denunţat voinţa de schimbare a regimului care animă, în opinia sa, Casa Albă - ceea ce aceasta din urmă neagă.

„Este paradoxal că Statele Unite nici măcar nu încearcă să-şi ascundă planul de a răsturna Guvernul însuşi pe care-l invită la negocieri”, a lansat Hassan Rohani.

Preşedintele Trump a ieşit, în mai, spre marea nemulţumire a aliaţilor săi europeni, din acordul nuclear de la Viena din 2015, pe care-l consideră lax, vizând să împiedice Republica islamică să se doteze cu bomba atomică. El a reimpus sancţiuni Teheranului şi speră să facă regimul iranian să se plieze pentru a negocia un viitor tratat în condiţiile sale drastice.

Miliardarul republican nu exclude să se întâlnească în viitor cu omologul său iranian, chiar dacă a respins din scurt speculaţii înainte de discurs. „Poate că într-o zi (...). Sunt sigur că este un om absolut încântător!”, a scris el pe Twitter.

„Cum să putem să începem negocieri cu administraţia care se poartă aşa de rău”, a respins preşedintel Rohani, denunţând „terorismul economic” pe care-l reprezintă, în opinia sa, sancţiunile.

Singurele negocieri posibile este necesar să aibă loc la ONU şi pe baza acordului „rupt” de Washington, a pledat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care se laudă că poate să vorbească cu cei doi lideri inamici şi al cărui discurs a fost intercalat, în mod simbolic între ale lor, şi-a marcat dezacordul clar cu omologul său american.

„Ce va permite cu adevărat să se soluţioneze situaţia din Iran? (...) Legea celui mai puternic? Presiunea unuia singur? Nu”, a subliniat el, îndemnând la „dialog şi la multilateralism” în vederea ieşirii din impas.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri