„Dumnezeu nu este nici bărbat, nici femeie”. Biserica Angliei ia în considerare Divinitatea de gen neutru

Data actualizării: Data publicării:
Biserica Angliei ia în considerare folosirea termenilor de gen neutru
Biserica Angliei ia în considerare folosirea termenilor de gen neutru. Foto: Profimedia Images

Biserica Angliei ia în considerare folosirea termenilor de gen neutru, după ce preoții au cerut să li se permită să nu se mai refere la Dumnezeu ca fiind „el”, scrie The Guardian.

Episcopii britanici vor lansa un proiect „privind limbajul de gen” care face referire la Dumnezeu în slujbele bisericești.

„De mai mulți ani explorăm utilizarea limbajului de gen în legătură cu Dumnezeu, în colaborare cu Comisia pentru credință și ordine. După un anumit dialog între cele două comisii în acest domeniu, un nou proiect comun privind limbajul de gen va începe în această primăvară”, a afirmat episcopul de Lichfield, Preasfințitul Michael Ipgrave.

Poziția episcopului a venit ca răspuns la o întrebare adresată Rev. Joanna Stobart, de la Dioceza de Bath și Wells, despre progresul făcut de Biserică „pentru a dezvolta un limbaj mai incluziv în liturghia noastră autorizată”.

De asemenea, ea a cerut episcopilor „să ofere mai multe opțiuni pentru cei care doresc să folosească liturghia autorizată și să vorbească despre Dumnezeu într-un mod care nu ține de gen”.

Nu este clar ce ar înlocui termenul Tatăl nostru în Rugăciunea Domnului, rugăciunea creștină centrală pe care se spune că Iisus i-a instruit pe urmașii săi să o spună împreună de-a lungul generațiilor.

Măsura a fost criticată de conservatori, care au avertizat că „imaginile masculine și feminine nu sunt interschimbabile”.

„Faptul că Dumnezeu este numit „Tată” nu poate fi înlocuit cu „Mamă” fără a schimba sensul, și nici nu poate fi neutralizat în „Părinte” fără a pierde din semnificație. Tații și mamele nu sunt interschimbabili, ci se raportează la urmașii lor în moduri diferite”, a declarat, pentru The Tlelegraph, pastorul Ian Paul, membru al Sinodului General și al Consiliului Arhiepiscopal al Bisericii Anglicane.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Bisericii Angliei a declarat: „Nu este nimic nou. Creștinii au recunoscut încă din cele mai vechi timpuri că Dumnezeu nu este nici bărbat, nici femeie, totuși varietatea de modalități de a-L adresa și de a-L descrie pe Dumnezeu găsite în Scripturi nu a fost întotdeauna reflectată în închinarea noastră”

„Nu există absolut niciun plan de a desființa sau de a revizui substanțial slujbele în prezent și nicio astfel de modificare nu ar putea fi făcută fără o legislație extinsă”, a mai adăugat el.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri