După 13 ani de secetă record, Chile anunță un plan fără precedent de raționalizare a apei

Data actualizării: Data publicării:
seceta in chile
După 13 ani de secetă record, Chile anunță un plan fără precedent de raționalizare a apei. FOTO: Profimedia Images

După o secetă record care a intrat în cel de-al 13-lea an, Chile a anunţat un plan fără precedent de raţionalizare a apei pentru capitala Santiago, oraş cu aproape 6 milioane de locuitori, scrie Reuters.

"Un oraş nu poate trăi fără apă", a declarat Claudio Orrego, guvernatorul regiunii metropolitane Santiago, într-o conferinţă de presă.

"Ne aflăm într-o situaţie fără precedent în istoria de 491 de ani a Santiago, când trebuie să ne pregătim pentru lipsa apei necesare pentru toţi cei care locuiesc aici", a mai spus el.

Planul include un sistem de alertă pe patru niveluri - de la verde la roşu - şi începe cu anunţuri ale serviciului public, continuă cu limitarea presiunii apei şi se încheie cu reduceri ale furnizării apei, prin rotaţie, de până la 24 de ore pentru circa 1,7 milioane de clienţi.

Sistemul de alertă se bazează pe capacitatea râurilor Maipo şi Mapocho care alimentează cu apă capitala şi care au fost afectate de seceta continuă.

Guvernul estimează că rezerva apei la nivelul ţării a scăzut cu 10% până la 37% în ultimii 30 de ani şi ar putea scădea cu încă 50% în nordul şi centrul Chile până în 2060.

Deficitul de apă în râuri va determina dacă întreruperea furnizării apei va avea loc la fiecare 12, şase sau patru zile. De la caz la caz, o zonă diferită se va confrunta cu întreruperi ale furnizării apei în fiecare zi.

"Este prima dată în istorie când capitala Santiago este supusă unui plan de raţionalizare a apei din cauza severităţii schimbărilor climatice. Este important ca cetăţenii să înţeleagă că schimbările climatice sunt aici pentru a rămâne", a spus Orrego, citat de Agerpres.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri