După anunțul că vaccinul său anti-Covid este eficient 90%, Moderna speră ca în toamnă să aibă disponibilă o a treia doză, suplimentară

Data publicării:
doza de vaccin moderna
Vaccinul anti-Covid al companiei Moderna. Foto: Profimedia Images

Compania Modernă speră ca în toamnă să aibă disponibilă o a treia doză, suplimentară, pentru vaccinul anti-Covid pe care îl produce, a declarat pentru CNBC directorul general al companiei farmaceutice americane, Stephane Bancel.

"Vreau să mă asigur că din toamnă vor fi disponibile doze suplimentare de vaccin, pentru a proteja oamenii în viitorul sezon de toamnă-iarnă în SUA", a afirmat Bancel.

Declaraţiile acestuia vin la o zi după ce compania Moderna a anunţat că vaccinul său actual pentru Covid-19 are o eficacitate de peste 90%, la şase luni după administrarea celei de-a doua doze. Totodată, pentru formele grave de boală eficacitatea vaccinului a fost de peste 95%, raportat la același interval de timp.

Institutul Național pentru Sănătate al SUA a început să testeze luna trecută o varietate de oferte din partea Moderna, pentru utilizarea unei a treia doze de vaccin. Aceasta ar urma să crească protecţia imunitară, în contextul temerilor crescute legate de apariția unor variante noi ale virusului, printre care cea africană.

"Obiectivul nostru este să muncim din greu pentru a fi pregătiţi până în toamnă", a spus Bancel care și-a exprimat convingerea că vaccinurile anuale anti Covid vor deveni un fapt comun întrucât noul coronavirus nu va dispărea de pe planetă.

"Mă aștept ca anul următor să avem o mulțime de variante ale virusului. Dar pe măsură ce tot mai mulți oameni se vaccinează sau se infectează în mod natural, ritmul multiplicării acestor variante va încetini și virusul se va stabiliza așa cum este cu cel gripal", a spus el.

În cele din urmă, Moderna speră să ajungă la un vaccin care să protejeze și împotriva gripei și împotriva Covid.

În prezent, în Statele Unite există 453 de cazuri de îmbolnăvire cu varianta B.1.351 a coronavirusului, potrivit datelor Centrului pentru prevenirea şi Controlul Bolilor.

Această variantă îngrijorează în mod special experţii din sectorul sănătăţii, pentru că s-a dovedit că reduce eficacitatea actualelor vaccinuri pentru Covid-19, inclusiv a vaccinului dezvoltat de Moderna.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri