După ce a stat nevinovat la închisoare timp de 20 de ani pentru o crimă celebră, un bărbat din SUA cere acum despăgubiri uriașe

Data actualizării: Data publicării:
barbat de culoare
Muhammad Aziz FOTO: Profimedia Images

Un bărbat condamnat pe nedrept pentru uciderea lui Malcolm X, predicator și susținător al drepturilor civile pentru persoane de culoare, a intentat un proces prin care solicită autorităților din New York despăgubiri de 40 de milioane de dolari.

Muhammad Aziz a petrecut 20 de ani de închisoare pentru crimă, fiind eliberat condiționat în 1985. Dar în 2021, procurorii au decis să-i anuleze condamnarea, după descoperirea de noi probe în caz. Aziz, care acum are 84 de ani, dă acum autoritățile în judecată pentru urmărire penală abuzivă și pentru refuzul dreptului la un proces echitabil, potrivit BBC.

Veteran al marinei americane, Muhammad Aziz avea 26 de ani și era tatăl a șase copii când a fost arestat pentru uciderea lui Malcolm X, în 1965, la New York. Predicatorul a fost împușcat de trei bărbați în timp ce se pregătea să se adreseze mulțimii la o adunare din Audubon Ballroom.

Odată cu Aziz a fost arestat și Khalil Islam, care a murit în 2009. Islam a stat 22 de ani în închisoare, după care a fost și el eliberat condiționat.

Ambii bărbați erau membri ai Nation of Islam, mișcarea religioasă din care Malcolm X a ieșit în 1964. Ei au fost condamnați în ciuda lipsei de probe fizice, a declarațiilor contradictorii ale martorilor acuzării și a mărturiei celui de-al treilea suspect potrivit căreia Aziz și Islam nu au luat parte la atac și erau nevinovaţi. Talmadge Hayer - asasinul care a mărturisit că l-a ucis pe Malcom X și care a fost prins la fața locului - a declarat chiar și la proces că Aziz și Islam nu au avut nicio implicare în crimă.

La sfârșitul anilor 1970, Hayer a semnat o declarație pe propria răspundere în care a numit alți patru bărbați care ar fi fost implicați în asasinat.

O revizuire a condamnărilor a fost decisă în 2020, după ce procurorii s-au întâlnit cu reprezentanți ai Proiectului Innocence, un grup juridic non-profit care militează pentru persoanele despre care se crede că au fost condamnate pe nedrept.

„Muhammad Aziz și Khalil Islam au fost condamnați pe nedrept și întemnițați timp de zeci de ani ca urmare a unei conduite revoltătoare a autorităților și a încălcării drepturilor lor constituționale”, a declarat David Shanies, un avocat al celor doi.

„Justiția amânată mult prea mult timp înseamnă dreptate refuzată. Domnul Aziz tocmai a împlinit 84 de ani, iar domnul Islam a murit înainte de a i se face dreptate”, a mai spus avocatul.

Anul trecut, fiicele lui Malcolm X au cerut ca ancheta în cazul asasinatului să fie redeschisă, după descoperirea unor noi dovezi. Între ele se află și o scrisoare de pe patul de moarte al unui fost polițist care spune că poliția din New York și FBI-ul au conspirat în acest caz.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri