După indicii că insurecția din Brazilia a fost plănuită de o alianță Trump-Bolsonaro, parlamentari din ambele țări o condamnă în comun

Data actualizării: Data publicării:
Jair Bolsonaro si Donald Trump
Foto: GettyImages

Peste 70 de membri progresiști ai Congreselor Statelor Unite și Braziliei au condamnat colaborarea dintre familia Bolsonaro și trumpiștii din SUA, menită să răstoarne alegeri și să declanșeze violențe pentru răsturnarea instituțiilor democratice din cele două țări, relatează The Guardian.

„Ca legiuitori ai Braziliei și Statelor Unite , suntem uniți împotriva eforturile actorilor autoritari și anti-democratici de a răsturna alegeri legitime și de a răsturna democrațiile noastre”, se arată în comunicatul comun al grupului condus de reprezentantă americană democrată, Ilhan Omar.

Comunicatul de miercuri seară vorbește de ambele atacuri împotriva democrației – insurecția trumpistă din 6 ianuarie 2021 și atacul împotriva instituțiilor braziliene din data de 8 ianuarie 2023. Ambele atacuri au fost extrem de similare și s-au produs cu instigarea unor personaje din cercurile de extremă dreapta ale lui Trump și Bolsonaro.

„Nu este niciun secret că agitatorii de extremă dreapta din Brazilia și SUA își coordonează eforturile”, mai transmit parlamentarii - 36 de democrați din SUA și 35 de progresiști brazilieni.

Parlamentarii brazilieni și americani spun că după alegerile braziliene din 30 octombrie, câștigate de președintele Lula da Silva, fiul lui Bolsonaro, membru al congresului brazilian, a mers în Florida și s-a întâlnit cu Trump și cu consilierii acestuia, care l-au încurajat să conteste rezultatele alegerilor.

„La puțin timp după întâlnire, partidul lui Bolsonaro a încercat să invalideze mii de voturi. Toți cei implicați trebuie trași la răspundere”, se mai arată în comunicat.

Legiuitorii mai atrag atenția și asupra faptului că Steve Bannon, unul dintre cei mai de seamă ideologi neofasciști din SUA, a fost condamnat pentru refuzul de a veni să depună mărturie în fața Congresului SUA și de a furniza documente relevante pentru rolul său în insurecția eșuată din 6 ianuarie 2021.

Jair Bolsonaro a plecat în Florida în data de 30 decembrie, cu 48 de ore înainte ca mandatul său prezidențial să expire. Administrația Biden nu a făcut comentarii cu privire la statutul său de imigrație, însă a transmis că viza sa, rezervată liderilor străini, va expira la 30 de zile după ce deținătorul nu mai este în funcție.

Astfel, Bolsonaro a primit un termen de 30 de zile să părăsească SUA. Administrația a spus și că va trata cu seriozitate orice cerere de extrădare din partea guvernului brazilian.

Fostul ministru de justiție al lui Bolsonaro, Anderson Torres, care era responsabil de securitate în Brasilia în timpul atacului, plecase și el în Florida, chiar în weekend-ul în care a avut loc tentativa de insurecție. Torres spune că a plecat în vacanță cu familia, deși era responsabiltiatea lui să pregătească apărarea clădirilor guvernamentale.

De atunci, el a fost concediat, casa lui a fost percheziționată, și a fost emis un mandat de arestare pe numele lui. Torres a spus că este pregătit să revină în Brazilia și să se pună la dispoziția autorităților.

În acest moment are loc o investigație pentru a descoperi nivelul de planificare și de sofisticare a insurecției din Brazilia și dacă într-adevăr a fost vorba de o încercare coordonată de lovitură de stat.

„Democrațiile depind de transferul pașnic de putere. La fel cum extremiștii de dreapta își coordonează eforturile pentru a submina democrația, noi trebuie să fim uniți în eforturile noastre de a o proteja”, concluzionează comunicatul comun al parlamentarilor americani și brazilieni.

Citiți și: Reacțiile guvernelor lumii la tentativa de insurecție a extremiștilor pro-Bolsonaro din Brazilia

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri