După „Războiul cârnaților” începe „Războiul eolienelor”. Noi tensiuni post-Brexit între UE și Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
centrale eoliene offshore
Șapte dintre cele mai mari parcuri eoliene din lume se află pe teritoriul Regatului Unit. Foto: Profimedia Images

Un nou front s-a deschis în tensiunile post-Brexit dintre Boris Johnson și Uniunea Europeană, de această dată în legătură cu industria britanică a turbinelor eoliene. Bruxelles-ul este îngrijorat de faptul că guvernul britanic favorizează firmele interne, încălcând acordul comercial, scrie The Guardian.

Cu sprijinul guvernelor din Franța și Spania, Comisia Europeană a avertizat în mod oficial Marea Britanie că politica de achiziții a guvernului ar putea încălca acordul comercial semnat anul trecut.

Conflictul evidențiază linia dificilă pe care guvernul britanic încearcă să o parcurgă, promițând că va sprijini companiile britanice în epoca post-Brexit, îndeplinind în același timp angajamentul de a fi deschis investițiilor din întreaga lume, inclusiv din Europa.

Problema se adaugă pe o listă lungă de tensiuni în relația UE-Regatul Unit de când Marea Britanie a părăsit piața unică și uniunea vamală, inclusiv disputele privind acordurile post-Brexit pentru Irlanda de Nord și emiterea licențelor de pescuit care a dus la tensiuni cu Franța.

Secretarul de afaceri, Kwasi Kwarteng, se pregătește să semneze contracte de energie regenerabilă extrem de valoroase în următoarele luni, în timp ce guvernul încearcă să îndeplinească promisiunea prim-ministrului Boris Johnson că centralele eoliene offshore vor genera suficientă energie electrică pentru a alimenta fiecare casă din Marea Britanie în următorii zece ani.

UE este îngrijorată de susținerea publică a guvernului față de obiectivul industriei de a aproviziona în proporție de 60% cu bunuri fabricate în Marea Britanie sau servicii furnizate pe plan intern dezvoltarea centralelor eoliene offshore. 

Însă, acordul comercial și de cooperare dintre UE și Marea Britanie interzice în mod explicit orice cerință pentru companiile care se înscriu la licitații de a „atinge un anumit nivel sau procent din producția internă”.

Aproximativ 50% din lanțul de aprovizionare al industriei din Regatul Unit este deservit în prezent de firme britanice, dar companiile de vârf din UE au un mare interes pe piață, inclusiv firma spaniolă Siemens Gamesa și compania franceză de energie Total. Șapte dintre cele mai mari parcuri eoliene din lume se află pe teritoriul Regatului Unit și este o piață din ce în ce mai fructuoasă pentru furnizorii internaționali de energie.

Spania și Germania au cerut Comisiei Europene să ridice subiectul la următoarea reuniune cu oficialii britanici.

Potrivit unor surse diplomatice, oficialii britanici au confirmat că detaliile privind implicarea industriei locale au fost incluse în caietele de sarcini, dar au precizat că nu s-a decis procentul.

„Comisia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la respectarea acordului comercial și de cooperare și a angajamentelor britanice”, a declarat o sursă diplomatică. De asemenea, Comisia a ridicat subiectul viitoarelor subvenții britanice pentru industria de turbine eoliene. Un purtător de cuvânt al comisiei a declarat că oficialii evaluează politica guvernului britanic.

Departamentul pentru afaceri, energie și strategie industrială a declarat că succesul cererilor de contracte din Marea Britanie nu va depinde de angajamentele companiilor privind utilizarea forței de muncă și a serviciilor locale.

„Ne-am angajat să sprijinim industria regenerabilă din Marea Britanie ori de câte ori este posibil și să construim lanțuri de aprovizionare durabile pentru electricitatea cu emisii reduse de carbon, capabile să îndeplinească angajamentul industriei eoliene offshore de a atinge un procent de 60% în privința aprovizionării cu materii prime și servicii din Regatul Unit. Cu toate acestea, în conformitate cu acordul comercial cu Uniunea Europeană, nu există cerințe obligatorii pentru ca lanțurile de aprovizionare să utilizeze produse din Marea Britanie sau orice alt tip de ținte obligatorii”, a transmis departamentul.

Partenerii noștri