După reintroducerea carantinei generale, Israelul a reuşit să controleze al doilea val al pandemiei

Data publicării:
Israelul va cere oamenilor să vină cu mașina pesonală pentru a fi testați pentru coronavirus din mașină
Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Israelul a reuşit să controleze al doilea val de coronavirus, cu o nouă zi de contagieri moderate - circa 1.000 - şi o scădere la sub 600 a numărului de pacienţi în stare gravă şi preconizează deja o redeschidere graduală a şcolilor, scrie Agerpres.

Ministerul Sănătăţii a oferit din nou cifre care dau speranţă, cu 1.165 noi contagieri în ultimele 24 de ore şi 591 de bolnavi gravi, dintre care 229 conectaţi la ventilatoare. Incidenţa cazurilor a scăzut la sub 3 %, faţă de 15 % la cât a ajuns în cele mai dificile momente, la sfârşitul lunii septembrie.

Cabinetul pentru combaterea crizei coronavirusului s-a reunit pentru a dezbate redeschiderea şcolilor, cu diferenţe între Ministerul Învăţământului şi cel al Sănătăţii.

Primul vrea ca elevii din clasele primare să meargă la şcoală o săptămână da şi alta nu, sau trei zile în fiecare săptămână, în timp ce Ministerul Sănătăţii insistă ca toţi elevii să meargă la şcoală, cu prezenţă redusă, sau prin crearea unor "bule securizate".

Deşi cursurile urmau să înceapă treptat de la 1 noiembrie (după o lună şi jumătate de la impunerea carantinei), coordonatorul naţional pentru gestionarea pandemiei, Roni Gamzu, a propus o amânare de încă două săptămâni pentru ca Sănătatea, Educaţia şi Finanţele să se pună de acord în toate detaliile.

În paralel cu această dezbatere, Ministerul Sănătăţii a publicat un raport în care se arată că incidenţa virusului este mai mare la copii (8 % faţă de 6 % la adulţi), prin urmare pot fi mult mai contagioşi. Majoritatea sunt asimptomatici şi neputând fi detectaţi răspândesc mai mult coronavirusul.

Potrivit studiului, 73 % dintre copiii care pozitivi au fost contagiaţi de un adult şi doar 27 % au luat virusul de la un alt minor.

Israel a suferit un prim val relativ uşor de coronavirus în primăvară, dar al doilea val din toamnă a obligat autorităţile să decreteze o nouă izolare la nivel naţional.

Ţara a înregistrat în total 306.000 de contagieri, dintre care mai mult de 50 % în ultima lună şi jumătate, şi peste 2.278 de decese.

Editor : Iulia Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri