După Roma și Berlin, Zelenski continuă turul capitalelor europene cu Parisul. Liderul de la Kiev va fi primit de Macron, luni

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski cu steagul ucrainei în spate
Volodimir Zelenski. Foto; Profimedia Images

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care se află, duminică, în Germania, este aşteptat să sosească pe timpul serii în Franţa, scrie Le Figaro, citată de news.ro. Ar fi a doua oară când liderul ucrainean vine la Paris de la începutul acestui an.

El este aşteptat să aterizeze în jurul orei locale 18:00 (19:00, ora României) la baza aeriană Velizy Villacoublay, unde va fi întâmpinat de prim-ministra Elisabeth Borne şi de ministra de externe franceză, Catherine Colonna, urmând să să fie primit de preşedintele Emmanuel Macron, luni dimineaţă, la Palatul Versailles, spun sursele Le Figaro. 

Această vizită surpriză a preşedintelui ucrainean vine după cele organizate la Roma, la Vatican şi la Berlin în acest weekend.

Sâmbătă, Volodimir Zelenski a fost primit în audienţă de Papa Francisc, după întâlniri cu preşedintele italian, Sergio Mattarella, şi cu şefa guvernului, Giorgia Meloni.

Duminică, el a fost primit de preşedintele german şi de cancelarul Olaf Scholz la primele ore ale dimineţii, după-amiază liderul ucrainean urmând să meargă la Aachen, în vestul Germaniei, pentru a primi premiul Charlemagne.

Duminică, Zelenski i-a cerut cancelarului german să sprijine eforturile mai multor aliaţi ai Ucrainei de a livra avioane de luptă pentru a respinge invazia ruseacă şi a dat asigurări că Ucraina „nu atacă teritoriul rusesc”.

„Nu avem nici timpul, nici puterea de a face acest lucru şi nu mai avem arme pentru a face acest lucru. Pregătim o contraofensivă pentru a elibera teritoriile cucerite în mod ilegitim”, a explicat el.

Mişcarea vine în contextul în care armata ucraineană se pregăteşte pentru o ofensivă de primăvară, atât Ucraina, cât şi Rusia revendicând succese în Bahmut şi în jurul acestuia.

Volodimir Zelenski a mai fost primit la Palatul Elysee la începutul lunii februarie, unde a avut o cină de lucru cu Emmanuel Macron şi cu cancelarul Olaf Scholz.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri