Video Duri și nemiloși. Mii de tineri din Madrid sunt tentați să intre în găști violente, din care apoi descoperă că nu mai pot ieși

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
tanar care merge cu un cutit in mana si cu gluga pe cap print-un tunel intunecat
Duri și nemiloși - este imaginea pe care și-o creează membrii găștilor din Madrid, ca să impună respect Foto: captură video

Într-un videoclip filmat în Spania, poliția se confruntă cu un val de violențe din partea infractorilor tineri. Duri și nemiloși - este imaginea pe care și-o creează membrii găștilor, ca să impună respect. Mulți dintre ei au rădăcini latino-americane, iar luptele se desfășoară pe străzi. Poliția a înființat un grup de lucru, în încercarea de a pune capăt violențelor. Dar odată intrat într-o bandă, e greu să ieși. O echipă Deutsche Welle a stat de vorbă cu oameni care au reușit să lase în urmă o astfel de viață. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.

Găștile de tineri infractori sunt tot mai prezente în Spania. Membrii lor sunt înarmați și pregătiți să comită violențe.

„Am fost pe străzi de mic copil. Mi-au plăcut drogurile, am crescut în acest mediu. Am fost încântat de ceea ce îmi oferea banda, așa că m-am alăturat ei”, povestește Domi, fost membru al unei găști.

Domi nu este numele lui adevărat. Avea 19 ani când s-a alăturat unei bande. Acum are 25. Nu mai face parte din gașca respectivă și se teme că ar putea fi recunoscut.

A venit la Madrid din Republica Dominicană, împreună cu părinții săi.

„Ni s-au alăturat tineri care nu știau să folosească o macetă. Așa că i-am învățat”, spune tânărul.

În urmă cu câteva săptămâni, poliția spaniolă a percheziționat o ascunzătoare din nordul Madridului, folosită de banda numită „Cu dominicanii nu-i de joacă”. Au fost confiscate macete, cuțite și arme de foc.

Membrii găștilor, tot mai tineri și mai violenți

Carlos Morales, din sindicatul polițiștilor, spune că aceste bande nu au doar rădăcini latino-americane. Oameni din medii etnice diferite devin membri. Iar acum sunt mulți copii.

„Membrii sunt tot mai tineri. E alarmant, acum câțiva ani aveau în jur de 18 ani. Acum sunt și copii de 12. Sunt din ce în ce mai tineri și tot mai pregătiți să folosească violența”, spune polițistul.

Bandele luptă deseori între ele, pentru supremație. În aprilie, un membru al găștii „Cu dominicanii nu-i de joacă” a fost înjunghiat mortal într-un parc din sudul Madridului, probabil de o bandă rivală. Localnicii se tem.

„Nu ne simțim în siguranță, te poți trezi prins la mijloc”, spune un bărbat. 

„Nu se întâmpla niciodată așa ceva în cartier. Acum este tot mai des”, confirmă o localnică.

A intrat în gașcă la 12 ani, s-a îndrăgostit de lider și a rămas însărcinată

Jenny - al cărei nume nu este cel adevărat - a făcut și ea parte dintr-o bandă. E tot din Republica Dominicană. S-a alăturat unei găști când avea 12 ani și s-a îndrăgostit de unul dintre lideri. Când a rămas însărcinată la 14 ani, a făcut avort în secret.

„Părinții mei au muncit mult. Abia mi-au acordat atenție și niciun fel de afecțiune. Banda din care am făcut parte mi-a oferit asta. Ei mi-au spus că îmi vor da totul și că mă vor ajuta, exact lucrurile de care aveam nevoie”, explică Jenny.

Acum, tânăra are 26 de ani. Și ea a scăpat, la fel ca Domi.

Să intri într-o gașcă e ușor, să ieși e de-a dreptul riscant

Pastorul Alberto Díaz de la o biserică locală i-a ajutat. El crede că în Madrid sunt mii de tineri care fac parte din astfel de bande și spune că numărul lor a crescut în timpul pandemiei.

„Rețelele sociale joacă un rol-cheie în recrutare. TikTok, Instagram și într-o oarecare măsură și Facebook sunt adevărate capcane. Sunt atât de multe postări care glorifică bandele… Și videoclipuri, de asemenea”, subliniază pastorul Alberto Diaz.

Să intri într-o bandă este ușor. Să ieși e o altă poveste, după cum a descoperit și Jenny.

„E greu, pentru că te cunosc și bandele rivale. Te întreabă ce e în neregulă, de ce nu mai vii în cartier. Pentru că știi prea multe și grupul tău se teme că le vei oferi altora informații. Așa că te urmăresc și te verifică”, explică Jenny.

Găștile, ca drogurile, creează dependență

Poliția ia deseori măsuri împotriva bandelor. Ofițerii au arestat recent șapte membri din gruparea „Cu dominicanii nu-i de joacă”, inclusiv trei lideri.

Atunci când făcea parte din gașcă, Domi a fost arestat de mai multe ori. Astăzi el le vorbește elevilor, pentru a-i face să conștientizeze pericolul.

„Copiii sunt atrași în ceva ce nu înțeleg. Li se spun anumite lucruri și apoi au probleme - ei și familiile lor. Își pierd tinerețea și, pentru că eu însumi am trecut prin asta, vreau să ajut. Le explic în primul rând cum să evite intrarea într-o bandă, decât cum să iasă din ea”, spune Domi.

Pentru unii, găștile sunt ca drogurile - e ușor să creezi dependență, dar foarte greu să renunți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri