Edward Snowden pretinde că știe cum a fost monitorizat de către saudiți jurnalistul ucis Jamal Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:
snowden si khashoggi

Edward Snowden, fostul angajat al National Security Agency (NSA), care a declanșat scandalul uriaș în 2013 în SUA privind supravegherea populației, are o ipoteză legată de cazul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Edward Snowden este un fost angajat CIA acuzat de spionaj
Foto: Gulliver/GettyImages

Potrivit acestuia, Khashoggi ar fi fost spionat de monarhia de la Riad prin intermediul unui soft de spionaj numit NSO PEGASUS.

Soft-ul, spune Snowden, fusese plantat într-un telefon al unui prieten de-al jurnalistului, relatează TRT World.

NSO PEGASUS este un sofware dezvoltat de o firmă de cibersecuritate din Israel – NSO Group Technologies, precizează Edward Snowden.

Fostul angajat al NSA a făcut aceste declarații într-o videoconferință susținută din Rusia, unde are a primit azil temporar, la Tel Aviv.

„Saudiții, desigur, știau că Jamal Khashoggi avea să intre în consulat (consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul – n.r.), deoarece fixase dinainte o întâlnire. Dar cum de știau ei planurile și intențiile sale?”, a declarat Snowden în transmisiunea video.

Prietenul lui Khashoggi, al cărui telefon mobil a fost „infectat”, trăia în exil în Canada, a mai menționat Edward Snowden.

Numele prietenului? Omar Abdulaziz.

„Suntem convinși că telefonul mobil al lui Omar Abdulaziz, un activist saudit și rezident permanent canadian, a fost vizat de spyware-ul PEGASUS”, menționează într-un raport institutul de cercetare Citizen Lab din Canada.

Între timp, autoritățile turce au confirmat, joi, găsirea unor urme de acid fluorhidric și a altor substanțe chimice în puțul aflat în grădina consulatului saudit din Istanbul.

Investigatorii sunt de părere că ar fi vorba despre substanțe folosite pentru a dizolva rămășițele trupului lui Jamal Khashoggi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri