Video Efectele viscolului: Drumuri închise, mii de oameni fără electricitate. Meteorologii avertizează: vine gerul

Data actualizării: Data publicării:
utilaj de deszaapezire cu senile
Foto: Digi24

Încep să se vadă efectele nisorilor și viscolului care au pus stăpânire pe jumătate din țară. Sunt drumuri care au fost închise din cauza zăpezii, copaci care au fost doborâți de vântul puternic și mii de oameni care au rămas fără electricitate. Meteorologii avertizează că urmează cea mai geroasă perioadă din această iarnă.

De duminică noaptea spre luni vom înregistra cele mai coborâte valori: minus 15 grade în depresiunile din estul Transilvaniei până spre minus 10 în zonele mai joase din regiunile intracarpatice”, a spus Elena Mateescu, director executivANM.

Vorbim până duminică seară la ora 20.00 de prima avertizare de cod portocaliu ce vizează zona Carpaților Meridionali. La altitudinile mai mari de 1.800 metri, vorbim de rafale de peste 90-100 km/h, viscolind stratul de zăpadă, vizibilitatea fiind redusă. Iar de mâine dimineață de la ora 2 până mâine seară la ora 20 vorbim de zona litoralului, unde temporar va ninge. Vântul va avea intensificări cu viteze de 70-80 km/h. Va fi ninsoaree viscolită și vizibilitatea redusă”, a adăugat ea.

Din punct de vedere termic, în următoarea perioada vremea va fi una geroasă noaptea și dimineață, inclusiv în Capitală”, a mai spus meteorologul.

Mii de gospodării din Alba, din Munţii Apuseni şi Munţii Sebeşului, erau, duminică dimineaţa, fără energie electrică, din cauza avariilor provocate de viscol la zeci de posturi de transformare, în judeţ.

Potrivit unui bilanţ al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, compania de electricitate a informat că, pe timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, s-au înregistrat "defecţiuni la 7,8 linii de transport energie electrică, două posturi transformare în zona Blaj, 21 posturi de transformare în zona Băiţa-Vârtop (372 abonaţi nealimentaţi) şi 39 posturi de transformare în zona Sebeş (3.462 abonaţi nealimentaţi)". În teren sunt echipe care lucrează pentru remedierea defecţiunilor, potrivit Agerpres.

Autorităţile au intervenit şi în sprijinul a două autoturisme rămase blocate din cauza vremii nefavorabile, dintre care unul în care se aflau şase adulţi şi un copil.

S-a acţionat, de asemenea, pentru degajarea carosabilului de un arbore căzut în Cugir, pe DJ 704, în zona barajului Râul Mic, şi de un arbore căzut pe DN 67C, între Şureanu şi Şugag.

Doi stâlpi au căzut pe şosea la ieşirea din localitatea Măhăceni, pe DC 86.

ISU Alba aminteşte că Autostrada A este în continuare închisă circulaţiei pe ambele sensuri, din cauza ninsorii şi a viscolului, între Boiţa, judeţul Sibiu, şi Cunţa, judeţul Alba.

Staţiunile Semenic şi Muntele Mic, precum şi localitatea Crivadia au rămas de asemenea temporar fără  curent electric din cauza fenomenelor meteo extreme înregistrate pe raza judeţului Caraş-Severin.

Pe de altă parte, în cursul după-amiezei de sâmbătă, drumarii au reuşit să redeschidă circulaţia pe DJ 608A Borlova-Staţiunea Muntele Mic, după ce, pe parcursul zilei, traficul a fost restricţionat din cauza zăpezii şi a copacilor căzuţi pe carosabil.

În judelele Timiș și Arad, mai mulți copaci au fost doborâți de vânt. Din cauza viscolului, probleme sunt și în județul Dolj.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri