„Ei doi, niște narcisiști”. Declarațiile unui fost consultant american despre Kim Jong-un, Trump și problema nord-coreeană

Data publicării:
DBsznDDXYAAIxEz

Lumea va trebui să se obișnuiască cu faptul că Phenianul deține în acest moment arme nucleare, spune un fost consultant american de top din domeniul informațiilor, relatează ABC.

Gregory Treverton, care a condus până în ianuarie puternicul US National Intelligence Council, consideră că SUA ar trebui să facă un pas înapoi pentru a evita un posibil conflict armat.

„Trebuie să găsim o modalitate de a evita războiul...”, a declarat Treverton în timpul unei vizite efectuate în Australia, adăugând că oricât de greu ar fi pentru Washington să digere această realitate, SUA trebuie să admită că „acele arme nucleare nord-coreene nu vor dispărea”.

Chiar dacă Phenianul a renunțat, deocamdată, la planul de a trimite rachete spre insula americană Guam, principatul avanpost militar al SUA în Asia, „ne putem ușor imagina că un calcul greșit (al situației – n.r.) ne-ar putea duce într-o poziție în care nu ne dorim să ajungem”.

Gregory Treverton este de părere că ceea ce aduce un plus de pericol actualelor tensiuni majore dintre SUA și Coreea de Nord este temperamentul celor doi lideri de stat, Donald Trump și Kim Jong-un, decisiv într-un scenariu de război: „Imaginați-vă: ei doi, niște narcisiști”.

„Adevărul gol-goluț este că nu există nicio opțiune militară bună”, a subliniat fostul consultant american.

Liderul de la Phenian Kim Jong-un a anunţat, marţi, o pauză în proiectul nord-coreean de lansare a unor rachete în apropierea Insulei Guam, însă a avertizat că acest exerciţiu extrem de provocator va continua în cazul unor noi „acţiuni iresponsabile” ale Washingtonului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri