El este ”Donald Trump al Croației”. Buldozerist pe vreme de război, stăpân de imperiu comercial pe timp de pace

Data publicării:
Zeljko Kerum ham on forehead. Photo Reader of 24 sata 640

I se spune „Donal Trump al Croației”. Povestea îmbogățirii fostului primar al orașului de coastă Split are toate ingredientele vechii expresii folosite pentru a descrie „metamorfozele” economice din tranziția post-comunistă: „de la tancuri, la bănci”.

Zeljko Kerum ham on forehead. Photo Reader of 24 sata 640
Zeljko Kerum. Sursă: Balkan Insight

Între 2009 și 2013, Zeljko Kerum a fost edilul cunoscutei bijuterii de la malul Adriaticei, al doilea oraș ca mărime din Croația, Split. Însă Kerum ar putea deveni din nou primar, după ce, pe 21 mai, în primul tur al alegerilor locale, a primit cel mai mare număr de voturi, 30,4%. Al doilea tur, programat pe 4 iunie, îi va aduce în „ring” pe bogatul politician și pe contracandidatul său din partea Uniunii Democrate, cu 26,1% din voturi, Andro Krstulovic Opara.

Publicația Balkan Insight ne oferă un portret în culori aprinse al magnatului Zeljo Kerum, care, ca mulți alți afaceriști putred de bogați, a făcut saltul „jucăuș” dintre munții de bani direct în scaunul rotativ al administrației publice.

Prăbușirea Iugoslaviei l-a prins pe Kerum înrolat în războiul croato-sârb ca șofer de buldozer. Ani mai târziu, Kerum avea să apară în atenția publică într-un nou rol: proprietar al unui imperiu comercial estimat la 200 de milioane de euro și un îndrăgostit incurabil de șampania Dom Perignon, simbolul senzual al filmelor polițiste cu Alain Delon.

„În timp ce se recomandă ca un candidat anti-establishment și om al poporului, își face veacul într-o vilă de lux în cartierul rezidențial Mira din Split, conduce un Ferrari F430 în valoare de 250.000 de euro și deține un iaht de 10 milioane de euro. Iar oamenii votează pentru el”, scrie Damir Pilic, autorul articolului.

În 1993, Zeljko Kerum a fost prins de polițiști în timp ce făcea contrabandă cu zahăr. În 1996, Kerum pleda vinovat în acest caz, dar doi ani mai târziu, soarta avea să-i ofere o alunecare lină de sub răspunderea penală printr-o modificare a legii.

„Între timp, și-a extins imperiul de afaceri, deschizând două mari centre comerciale în Split. Mai tâziu, avea să cumpere prestigiosul Hotel Marjan din centrul orașului. De asemenea, a condus și un lanț de supermarket-uri. Apoi, a decis să intre în politică: în timpul alegerilor locale din 2009 a decis să candideze independent și a câștigat. Și astfel s-a născut un star politic”, mai aflăm din cronologia lui Pilic.

Zeljko Kerum nu s-a ținut departe nici de lumea showbiz-ului, devenind prezentatorul emisiunii Duminica la două, în care provocat un scandal de proporții. În emisiune, Kerum i-a atacat pe sârbi cu declarații precum „sârbii ar trebui să știe unde le este locul”, pentru că „ei nu pot aduce nimic bun”.

Anul 2010, ședință de consiliu local în Split, un reprezentant al opoziției îl întreabă pe magantul-primar când are de gând să repare șoselele intens circulate din oraș. Răspunsul lui Kerum lasă audiența cu gura căscată: „Nu vă puteți imagina cum este pentru mine să conduc un Ferrari prin aceste gropi. E mult mai rău pentru mine decât pentru voi, deoarece un Ferrari este ridicat la doar un deget deasupra șoselei”.

În 2013, candidatura bogătașului pentru un al doilea mandat la șefia orașului avea să fie „sabotată” de o fotografie. Damir Pilic își amintește episodul: „Cu câteva zile înainte de alegeri, a bătut toate drumurile orașului cu un alai de acordeoniști după el. Brusc, i s-a făcut cald. Pentru a se răcori, și-a pus o felie de prosciutto pe fruntea încărcată de sudoare. Fotografia a ajuns în mass-media. Mulți cetățeni au considerat această imagine ca fiind scandaloasă și degradantă, iar Kerum a pierdut alegerile”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri